x
x

Diklofenak najbolji za bol kod osteoartritisa?

  David Čičić, dr. med.

  01.06.2016.

Prema novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu The Lancet diklofenak u dozi od 150 mg na dan pokazao se najučinkovitijim nesteroidnim protuupalnim lijekom (NSAID) u olakšanju bolova i poboljšanju funkcije kod osteoartritisa koljena i kuka. Paracetamol je bio najmanje učinkovit, zbog čega se ne preporučuje njegova upotreba u ovim stanjima.

Diklofenak najbolji za bol kod osteoartritisa?

Nesteroidni protuupalni lijekovi su osnova zbrinjavanja bolova kod osteoartritisa, a cilj ovog istraživanja je bio procijeniti učinak različitih preparata i doza NSAID-a na bol i funkciju kod bolesnika s osteoartritisom kuka ili koljena. U analizu je uključeno 74 randomiziranih istraživanja s ukupno 58 556 bolesnika, a procijenjena je učinkovitost sedam različitih NSAID-a (diklofenak, ibuprofen, naproksen, rofekoksib, lumirakoksib, etorikoksib i celekoksib) i paracetamola.  

Svi preparati, neovisno o dozi, imali su povoljan učinak na subjektivnu procjenu jačine bolova u odnosu na placebo. Klinički značajan učinak je odgovarao 9mm manjoj vrijednosti jačine bolova na vizualno-analognoj skali od 100mm.

Među dopuštenim maksimalnim dnevnim dozama, diklofenak 150mg/dan i etorikoksib 60 mg/dan bili su najučinkovitiji u smanjenju bolova, sa stopostotnom vjerojatnošću postizanja minimalne klinički značajne razlike u obje terapije.

Još četiri tretmana su pokazala vrlo visoku vjerojatnost (95%) postizanja predodređenog praga za klinički značajan učinak (etorikoksib 30mg/dan i 90mg/dan, rofekoksib 25mg/dan i 50mg/dan).

Pet tretmana nije pokazalo superiornost u odnosu na placebo u postizanju klinički značajnog odgovora: paracetamol <2000mg/dan i 3000mg/dan, diklofenak 70mg/dan, naproksen 750mg/dan i ibuprofen 1200mg/dan.

Najučinkovitiji tretman u poboljšanju bolova i tjelesne nesposobnosti je bio diklofenak 150mg/dan, sa superiornim učinkom u odnosu na maksimalne doze ibuprofena, naproksena i celekoksiba. Autori su se osvrnuli i na manju dostupnost etorikiksiba, pošto je lijek odobren u manjem broju zemalja. Paracetamol se pokazao neučinkvitim u svim testiranim dozama.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidAndol PROZipantola PROTECT
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: