x
x

Genetsko testiranje ne mijenja rizična ponašanja

  Klara Čičić, dr. med.

  03.04.2016.

Genetsko testiranje ne smanjuje rizična ponašanja i ne motivira pacijenta da promijeni takvu vrstu ponašanja.

Genetsko testiranje ne mijenja rizična ponašanja
Ne preporuča se rutinsko genetsko testiranje za česte bolesti samo kako bi se motiviralo pacijente na promjenu ponašanja.

Pacijenti su na temelju analize DNA dobili procjenu rizika od najčešćih bolesti koje se mogu spriječiti odgovornim ponašanjem odnosno promjenom ponašanja, primjerice prestankom pušenja, dijetom i fizičkom aktivnošću.

Meta analiza pokazala je da uvid u DNA analizu i procjena rizika od bolesti nema značajnog utjecaja na smanjenje pušenja (OR 0.92, 95% CI 0.63 to 1.35, P=0.67), pridržavanje dijete (95% CI −0.00 to 0.24, P=0.05), ili povećanje fizičke aktivnosti (95% CI −0.13 to 0.08, P=0.62).

Također nije bilo utjecaja na ostale oblike rizičnog ponašanja (konzumacija alkohola, lijekova, zaštita od sunca) niti se povećala motivacija da se promijeni dosadašanje rizično ponašanje.

Očekivalo bi se da procjena rizika bolesti na temelju genske analize utječe na promjenu rizičnih ponašanja, no meta analiza pokazuje drugačije. Stoga se ne preporuča rutinsko genetsko testiranje za česte bolesti samo kako bi se motiviralo pacijente na promjenu ponašanja.