x
x

Veći rizik cerebralne venske tromboze u pretilih žena

  Klara Čičić, dr. med.

  29.03.2016.

Pretilost značajno povećava rizik cerebralne venske tromboze u žena koje uzimaju oralne kontraceptive.

Veći rizik cerebralne venske tromboze u pretilih žena

Studija objavljena u uglednom časopisu JAMA Neurology pokazala je da indeks tjelesne mase (ITM) ≥30 značajno povećava rizik od cerebrane venske trombze (CVT) (korigiran OR, 2.63; 95% CI, 1.53-4.54).

Poznato je da je pretilost jedan od rizičnih čimbenika za razvoj duboke venske tromboze i plućne embolije, no nizozemski i švicarski znanstvenici ispitali su povezanost pretilosti i cerebralne venske tromboze (CVT) u studiji slučajeva-kontrola. Slučajevi su u odnosu na kontrole češće bile mlađe žene koje su koristile oralne kontraceptive i imale karcinom u anamnezi.

Stratifikacija po spolu otkrila je jaku povezanost između CVT i pretilosti u žena, ali ne i muškaraca. Rizik se također povećava usporedno sa stupnjem pretilosti. U žena koje nisu uzimale oralne kontraceptive povezanost nije uočena.

Cerebralna venska tromboza rijetko je stanje koje je češće javlja u mlađoj životnoj dobi. Rizični čimbenici za razvoj CVT uključuju trombofiliju, rak, oralne kontraceptive. Ovo je prva studija koja je dokazala povezanost CVT i pretilosti u odrasloj dobi. Tu bi spoznaju svakako trebao imati na umu prilikom propisivanja oralnih kontraceptiva.