x
x

Paracetamol je neučinkovit u liječenju boli kod osteoartritisa?

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  23.03.2016.

Paracetamol se pokazao neučinkovitim u smanjenju boli i poboljšanju funkcije u pacijenata oboljelih od osteoartritisa, prema rezultatima velike meta-analize objavljene u časopisu Lancet.

Paracetamol je neučinkovit u liječenju boli kod osteoartritisa?

Paracetamol i nesteroidni antireumatski lijekovi (NSAIL) predstavljaju uobičajenu terapiju za ublažavanje boli kod osteoartritisa.  Ipak, odluka o odabiru lijeka i doze često nije jednostavna obzirom da nema podataka o usporedbi različitih lijekova, već su sustavni pregledi literature izvještavali samo o njihovoj učinkovitosti u usporedbi s placebom.

Kako bi usporedili učinkovitost različitih lijekova i doza, autori su proveli meta-analizu 74 randomizirana istraživanja s ukupno 58.556 ispitanika, objavljena u razdoblju od 1980. do 2015. godine, a u kojima je uspoređivana upotreba NSAIL, paracetamola i placeba u liječenju osteoartritisa. Rezultati su pokazali da je diklofenak u dozi od 150 mg dnevno trenutno najučinkovitiji agens, u vidu smanjenja boli i poboljšanja funkcije pacijenta. Zanimljivo, paracetamol se u svim promatranim dozama pokazao gotovo neučinkovitim u smanjenju boli.

Poznato je da pri dugoročnoj primjeni NSAIL, rizik od nuspojava premašuje dobrobit za pacijenta, stoga se NSAIL obično koriste samo u kratkoročnom liječenju boli kod osteoartritisa. Upravo iz tog razloga, paracetamol je često lijek izbora za dugoročno liječenje kronične boli u tih pacijenata. Međutim, autori ističu da učinkovitost paracetamola u kroničnim bolestima nikad nije temeljito ispitana niti kvantificirana, a rezultati ove meta-analize upućuju na njegovu neučinkovitost u tretiranju boli kod osteoartritisa, u svim korištenim dozama. S druge strane, određeni NSAIL su učinkoviti i mogu se koristiti s prekidima, uz oprez zbog nuspojava koje se odnose na gastrointestinalni i kardiovaskularni sustav.