x
x

Parcijalna radioterapija podjednako učinkovita kao radioterapija cijele dojke

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  26.03.2016.

Radioterapija samo područja dojke iz kojeg je uklonjen tumor podjednako je učinkovita kao standardna radioterapija cijele dojke, prema rezultatima istraživanja prezentiranog na Europskoj konferenciji o raku dojke u Amsterdamu.

Parcijalna radioterapija podjednako učinkovita kao radioterapija cijele dojke

U istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je uključeno 2018 žena, medijana starosti 63 godine, kojima je učinjena poštedna operacija dojke zbog dijagnoze invazivnog adenokarcinoma dojke s niskim rizikom recidiva.

Ispitanice su slučajnim odabirom podijeljene u tri skupine od kojih je jedna skupina podvrgnuta standardnom tretmanu - zračenju cijele dojke u punoj dozi, druga skupina je izložena punoj dozi zračenja za okolno područje iz kojeg je uklonjen tumor i nižoj dozi za ostatak dojke, a treća skupina je izložena punoj dozi zračenja samo za područje iz kojeg je uklonjen tumor, bez zračenja ostatka dojke. Sve tri skupine su prošle ukupno 15 tretmana zračenja u periodu od tri tjedna.

Pet godina nakon provedenih tretmana, incidencija recidiva je u prvoj skupini iznosila 1,1%, u drugoj skupini 0,2%, a u 3. skupini 0,5%. Također, ispitanice liječene parcijalnom radioterapijom bile su zadovoljnije izgledom dojke u usporedbi s ispitanicama liječenim standardnim tretmanom.  Autori poručuju da se praćenje ispitanica nastavlja, te će izvijestiti o pojavnosti lokalnih recidiva 10 godina nakon radioterapije.

Trenutno se liječenje radioterapijom provodi na jednak način kod pacijentica s visokim i niskim rizikom recidiva. Autori smatraju da bi rezultati ovog istraživanja mogli pridonijeti promjenama u praksi diljem svijeta jer ovakav pristup, osim što se pokazao vrlo učinkovitim, smanjuje rizik od dugoročnih nuspojava radioterapije, što je važno kako za fizičko tako i za psihičko zdravlje pacijentica. Te nuspojave uključuju smanjenje i napetost dojke, osjećaj težine u dojci, te krutost prsnih mišića.