x
x

Kortikosteroidi kao dodatna terapija za liječenje gripe?

  12.03.2016.

Većina oboljelih od gripe imaju vrućicu, glavobolju i kašalj te će ozdraviti bez ikakvog posebnog liječenja. Međutim, u malog broja osoba razvije se teži oblik gripe koji zahtijeva terapiju u jedinici intenzivnog liječenja u bolnici. Tim pacijentima često se propisuju steroidi kao dio terapije, iako su dokazi o djelotvornosti steroida u tim okolnostima kontroverzni.

Kortikosteroidi kao dodatna terapija za liječenje gripe?

Značajke istraživanja

Pretražena je literatura kako bi se pronašli klinički pokusi u kojma je provedena usporedba dodatne terapije steroidima i terapije bez steroida u osoba s gripom. Sustavni pregled je obuhvatio istraživanja objavljena do lipnja 2015. Pronađeno je 19 studija u kojima je sudjelovalo ukpuno 3459 ispitanika; niti jedna od tih studija nije bila klinički pokus. Većina tih studija uključila je ispitanike koji su primljeni u bolnicu za vrijeme pandemijske gripe 2009. i 2010. godine.

Ključni rezultati

Nije pronađen niti jedan klinički pokus na ovu temu. Dokazi iz dostupnih opservacijskih istraživanja vrlo su niske kvalitete. Utvrđeno je da bi osobe s gripom koje su primale dodatnu terapiju steroidima mogle bi imati veći rizik od smrti u odnosu na pacijente koji nisu primali steroide. Bolničke infekcije bile su glavna "nuspojava" terapije steroidima koja je opisana u uključenim studijama. Sve studije opisale su veći rizik od bolničkih infekcija u skupini koja je liječena steroidima. Međutim, nije moguće sa sigurnošću tvrditi jesu li možda pacijenti s težim oblikom gripe izabrani za liječenje steroidima. Ako su studije provedene na taj način, to je moglo utjecati na nepouzdanost rezultata. Stoga nije moguće sa sigurnošću zaključiti je li dodatna terapija steroidima u oboljelih od gripe zaista štetna ili nije. Nužno je stoga provesti kliničke pokuse u kojima će se ispitati na propisan način učinak davanja dodatne terapije steroidima u oboljelih od gripe. Do tada propisivanje steroida u oboljelih od gripe ostaje pitanje kliničke procjene liječnika.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr