x
x

I malo smanjenje tjelesne mase poboljšava metaboličko zdravlje

  11.03.2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Cell Metabolism, po prvi puta su uspoređene zdravstvene koristi smanjenja različitih udjela tjelesne mase. Usporedbom blagodati koje sa sobom nose 5, 10 i 15 %-tna smanjenja mase, kod 40 ispitanika s pretilosti primijećeno je da je već i smanjenje od 5 % povezano s primjetnim zdravstvenim blagodatima.

I malo smanjenje tjelesne mase poboljšava metaboličko zdravlje

Naime, u istraživanju, u kojem su sudjelovale i žene i muškarci, s 5 %-tnim smanjenjem mase povezano je značajno povećanje inzulinske osjetljivosti masnog tkiva, jetre i skeletnih mišića te poboljšanje funkcije β-stanica gušterače, koje luče inzulin. Veće smanjenje mase bilo je povezano i s većim poboljšanjima, međutim, koristi primijećene kod smanjenja od 5 % već su bile dovoljne za znatno smanjenje rizika od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti. 

Inače, smjernice brojnih zdravstvenih institucija navode kako je za poboljšanje metaboličkog zdravlja potrebno postići smanjenje tjelesne mase od 5 do 10 %. Stoga pojedinci često odustaju i osjećaju se nezadovoljnima ukoliko ne smanje masu za više od 5 %. Iako su zdravstveni benefiti naravno veći ukoliko se postigne i veća redukcija tjelesne mase, autori studije su napomenuli kako bi se u javnosti trebale više naglašavati blagodati koje sa sobom nosi već i minimalno, 5 %-tno smanjenje mase, koje je i lakše dostići. Prema mišljenju stručnjaka, promjene životnih navika ionako bi trebalo uvoditi „korak po korak“.