x
x

TNF-inhibitori u reumatoidnom artritisu i rizik razvoja raka kože

  David Čičić, dr. med.

  29.02.2016.

Liječenje inhibitorima faktora tumorske nekroze (TNF-inhibitori) malo dodaje već postojećem riziku razvoja ne-melanomskih malignih tumora kože kod bolesnika s reumatoidnim artritisom, iznosi novo istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal.

TNF-inhibitori u reumatoidnom artritisu i rizik razvoja raka kože

Rezultati su pokazali da je rizik za razvoj prvog bazocelularnog karcinoma kože 22% veći kod bolesnika s reumatoidnim artritisom u odnosu na zdravu populaciju, a nije opažen  dodatni porast rizika pri liječenju TNF-inhibitorima. Rizik za razvoj prvog planocelularnog karcinom kože se pokazao 88% većim kod bolesnika s reumatoidnim artritisom, uz dodatni porast od 30% pri liječenju TNF-inhibitorima. Kod bolesnika s od ranije poznatim bazocelularnim ili planocelularnim karcinomom kože liječenje TNF-inhibitorima nije dodatno povećavalo rizik.

U ovu švedsku populacijsku kohortnu studiju uključeno je 46.409 bolesnika s reumatoidnim artritisom naivnih za biološku terapiju, kohorta od 12.558 bolesnika s reumatoidnim artritisom koji su započeli liječenje TNF-inhibitorima (adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab ili infliksimab) kao prvom biološkom terapijom i kontrolna kohorta iz opće populacije. U sve tri skupine je analiziran rizik za razvoj ne-melanomskih malignih tumora kože.

Prema rezultatima istraživanja, povećanje rizika za razvoj ne-melanomskih malignih tumora kože kod bolesnika s reumatoidnim artritisom liječenim TNF-inhibitorima većinom je uvjetovano faktorima nevezanim za vrstu liječenja. Kod bolesnika s reumatoidnim artritisom, neovisno o terapiji TNF-inhibitorima, savjetuje se prilikom praćenja imati na umu mogućnost razvoja malignih tumora kože.

VEZANI SADRŽAJ > <