x
x

Nacionalni transplantacijski program "Novi život na dar" i dalje uspješan

  25.02.2016.

I u prošloj godini Nacionalni transplantacijski program "Novi život na dar" bilježi vrhunske rezultate

Nacionalni transplantacijski program "Novi život na dar" i dalje uspješan

Preliminarni podaci za 2015. godinu pokazuju povećanje broja darivatelja organa za 13 posto te broja transplantacija organa za 10 posto u odnosu na prošlu godinu.
Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 169 preminulih darivatelja,  priliku za presađivanje organa dobilo je 399 pacijenata na listi čekanja.  Odraz je to solidarnosti i visoke osviještenosti naših građana o važnosti osobne odluke svakog pojedinca o darivanju organa poslije smrti.

Izuzetan angažman svih bolnica u provedbi donorskog programa jedan je od ključnih razloga takvog uspjeha. Kao najuspješnije donorske bolnice u prošloj godini istaknule su se KBC Rijeka s 31 darivateljem organa, KBC Split s 23 te OB Varaždin s 18 darivatelja organa.

Tijekom 2015. godine presađeno je 213 bubrega, 141 jetara, 37 srca i 8 gušterača. Transplantacijski zahvati uspješno su realizirani u pet licenciranih transplantacijskih centara i to KB Merkur (188 transplantacija), KBC Zagreb (147), KBC Rijeka (30), KB Dubrava (14) i KBC Osijek (12 transplantacija). Kvaliteta transplantacijskih zahvata, zahvaljujući iskusnim multidisciplinarnim transplantacijskim timovima, na razini je najboljih EU centara.