x
x

Duloksetin za liječenje bolne neuropatije, kronične boli ili fibromijalgije

  31.01.2016.

Je li duloksetin djelotvoran za liječenje boli koja nastaje zbog oštećenja živaca nekom bolesti ili za liječenje boli uzrokovane fibromijalgijom?

Duloksetin za liječenje bolne neuropatije, kronične boli ili fibromijalgije

Duloksetin je lijek koji se koristi za liječenje depresije i urgentne inkontinencije mokraće (curenje mokraće), a također može biti koristan za određene vrste boli. Bol može nastati spontano ako se oštete živci koji prenose informacije o boli u mozak - takva vrsta boli naziva se neuropatska bol. Kad takvo oštećenje pogodi živce izvan kralježničke moždine naziva se periferna neuropatija. Druga vrsta boli, koja se naziva nociceptivna bol, nastaje kad živci osjete oštećenje drugih tkiva - na primjer nakon uboda igle u kožu. Za neke vrste boli nije jasno zašto nastaju jer se naizgled ne može utvrditi nikakvo oštećenje živaca ili tkiva. Takva vrsta boli javlja se, primjerice, kod bolesti fibromijalgije. Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti korisne i štetne učinke duloksetina za liječenje bolne neuropatije i kronične boli svih vrsta.

Značajke istraživanja

Pretražena je literatura kako bi se pronašli klinički pokusi koji su odgovorili na to pitanje i pronađeno je 18 studija s ukupno 6407 ispitanika, koje su bile dovoljno kvalitetne da bi se uključile u ovaj sustavni pregled. Osam studija ispitalo je djelovanje duloksetina na bolnu dijabetičku neuropatijau, a 6 na bol kod fibromijalgije. Tri studije liječile su bolne tjelesne simptome povezane s depresijom, a jedna mala studija ispitala je djelovanje duloksetina na bol nakon moždanog udara ili bolesti kralježničke možine (centralna bol).

Ključni rezultati i kvaliteta dokaza

Zaključak je autora da je duloksetin djelotvoran za liječenje boli uzrokovane dijabetičkom neuropatijom i vjerojatno djelotvoran za fibromijalgiju.

Uobičajena doza u kojoj se primjenjuje duloksetin je 60 mg. Kad se daje u toj dozi, postoje dokazi umjerene kvalitete da duloksetin ublažava bol i kod bolne dijabetičke periferne neuropatije i fibromijalgije. Kod boli koja se javlja u dijabetičkoj perifernoj neuropatiji uočeno je 50%-tno ublažavanje boli s 60 mg duloksetina dnevno 1,5 puta češće nego u skupini koja je primala placebo. Drugi način opisivanja tih rezultata je sljedeći: 5 osoba koje pate od bolne dijabetičke periferne neuropatije treba primiti duloksetin da bi se kod jedne osobe pojavio odgovor veći od 50%. Učinak na fibromijalgiju bio je sličan, ali je potrebno liječiti 8 osoba da bi se kod jedne osobe uočilo barem 50%-tno ublažavanje boli. Temeljem jedne studije nije bilo moguće utvrditi da li je doza od 20 mg djelotvorna, a doza od 120 mg nije bila djelotvornija nego doza od 60 mg.

Autori sustavnog pregleda literature su izračunali da je za dijabetičku neuropatiju provedeno dovoljno studija da bi se mogli donijeti zaključci koji su ovdje predstavljeni i da nisu potrebne dodatne studije na tu temu. Međutim, duloksetin je potrebno dodatno ispitati u pacijenata s fibromijalgijom i depresijom kako bi se mogli donijeti pouzdani zaključci o djelovanju duloksetsina na bol kod tih stanja.

Većina osoba koje uzimaju duloksetin imat će barem jednu nuspojavu. Te su nuspojave uglavnom sporedne i najčešće uključuju osjećaj malaksalosti, pretjerane budnosti ili pretjerane pospanosti, glavobolju, suha usta, zatvor stolice ili vrtoglavicu. Oko 1 osobe od 6 prestat će uzimati lijek zbog nuspojava. Duloksetin vrlo rijetko uzrokuje ozbiljne štetne posljedice.

Iako je duloksetin djelotvoran za liječenje neuropatske boli i fibromijalgije, postoji vrlo malo istraživanja u kojima je duloksetin uspoređen s drugim antidepresivima kako bi se znalo koji je od njih bolji za ta stanja.

Zaključak je autora da je duloksetin djelotvoran za liječenje boli uzrokovane dijabetičkom neuropatijom i vjerojatno djelotvoran za fibromijalgiju.

Informacije predstavljene u ovom sustavnom pregledu odnose se na studije objavljene do studenoga 2013. godine kad je napravljeno zadnje pretraživanje i proučavanje literature

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak