x
x

Piramidalni režanj i tuberkul štitne žlijezde

  12.01.2016.

Učestalost i kirurška važnost piramidalnog režnja i tuberkula štitne žlijezde: prospektivna studija objavljena u Liječničkom vjesniku.

Piramidalni režanj i tuberkul štitne žlijezde
Samo 16,5% bolesnika nije imalo nijednu od ovih anatomskih varijacija, tako da se njihova prisutnost tijekom operacije može smatrati pravilom, a ne izuzetkom.

Piramidalni režanj i tuberkul česte su anatomske varijacije oblika štitne žlijezde te je njihova učestalost visoka. Dok piramidalni režanj nalaže dodatnu pozornost pri identifikaciji i njegovu odstranjenju, osobito kod bolesnika s hipertireozom i karcinomom štitne žlijezde, prisutnost tuberkula je poželjna. On redovito pokriva povratni živac grkljana i usmjerava kirurga pri njegovu traženju, a služi i za lakše otkrivanje gornje paratiroidne žlijezde.

U ovoj prospektivnoj studiji obradili smo ukupno 342 bolesnika kojima je izvršena totalna tiroidektomija u razdoblju od siječnja 2009. do ožujka 2015. godine. Promatrali smo incidenciju i anatomske karakteristike piramidalnog režnja i tuberkula štitne žlijezde.

Piramidalni režanj nađen je kod 52,3% bolesnika s čestim centralnim i ljevostranim smještajem. Obostrano prisutni tuberkul nađen je kod 14,9% bolesnika, njegova jednostrana desna pojava bila je zastupljena u 39,5%, a lijeva kod 18,5% bolesnika (ukupno 64,3% / 220 bolesnika). Njihova učestalost prema spolu nije pokazivala značajnu razliku (p = 0,59; p = 0,2).

Udružena prisutnost piramidalnog režnja i tuberkula s jedne ili obje strane u našoj je grupi bolesnika visoko zastupljena (34%), također bez razlike prema spolu (p = 0,29). Dužina piramidalnog režnja kretala se od 1,3 do 4,7 cm (srednja vrijednost 2,3 cm), a veličina tuberkula bila je u 36% bolesnika veća od 1 cm.

Povratni živac grkljana bio je u samo 1,8% postavljen ­lateralno od tuberkula, a gornja paratiroidna žlijezda nalazila se iznad tuberkula u 95,4%.

S obzirom na to da samo 16,5% naših bolesnika nije imalo nijednu od ovih anatomskih varijacija, njihova prisutnost tijekom operacije može se smatrati pravilom, a ne izuzetkom.

Marijan Kovačić, Ivan Kovačić

Liječ Vjesn 2015;137:357–360

VEZANI SADRŽAJ > <