x
x

Sildenafil povećava osjetljivost na inzulin kod pacijenata s predijabetesom

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  06.01.2016.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, kronična inhibicija fosfodiesteraze 5 tijekom tromjesečne terapije sildenafilom povećava tkivnu osjetljivost na inzulin kod osoba s visokim rizikom za dijabetes.

Sildenafil povećava osjetljivost na inzulin kod pacijenata s predijabetesom

U Vanderbilt Clinical Research Center u Nashvilleu, provedeno je randomizirano, dvostruko-slijepo, placebo-kontrolirano istraživanje u kojem su sudionici bili pretile osobe s predijabetesom, njih ukupno 51. Nasumično su podijeljeni u grupe koje su uzimale sildenafil triput dnevno po 25 mg ili placebo, tijekom 3 mjeseca. 21 osoba u svakoj grupi ostala je do kraja istraživanja i uključena je u analizu.

Rezultati su pokazali da je indeks osjetljivosti na inzulin bio značajno veći kod osoba koje su primale sildenafil u odnosu na one koji su dobivali placebo. Također, omjer albumina i kreatinina u urinu značajno je pao u grupi koja je dobivala sildenafil, dok je u grupi koja je dobivala placebo taj omjer bio povećan. Uzimanje sildenafila nije imalo utjecaja na sekreciju inzulina koja je stimulirana glukozom.

Budući da je ovo istraživanje provedeno na malom broju sudionika, potrebno je provesti veće istraživanje kako bi se provjerilo može li dugotrajna terapija sildenafilom spriječiti dijabetes kod osoba s visokim rizikom.