x
x

Primarna zdravstvena zaštita 2015

  26.12.2015.

Svi domovi zdravlja su u 2015. godini poslovali pozitivno, a u njima se, bez slanja na daljnje liječenje, zbrinjava čak 83 posto pacijenata. U odnosu na prošlu godinu, iz ambulanti primarne zdravstvene zaštite u bolnice je upućeno milijun pacijenata manje.

Primarna zdravstvena zaštita 2015

Novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, koji je pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija, omogućilo je racionalizaciju zdravstvenog sustava. Smanjeno je propisivanje bespotrebnih lijekova, osobito antibiotika, propisivanje nesposobnosti za rad, upućivanje u laboratorije i bolnice. Sve se više ordinacija povezuje u skupne prakse kako bi se pacijenti zadržali na primarnoj razini, a povećano se provode preventivni pregled. Također je poboljšano upravljanje kroničnim bolestima pacijenata za tri najčešće kronične nezarazne bolesti koje donose najveći trošak zdravstvenom sustavu.

Izmjenom zdravstvene mreže povećana je dostupnost zdravstvene zaštite.

Kroz projekt Hitne helikopterske medicinske službe i njegovih 200 intervencija, spašeni su mnogi ljudski životi, a za one čiji su životi tek započeli brine Program zaštite i promicanja dojenja.

O brizi za mlade liječnike svjedoči i preko 267 specijalizacija u primarnom i izvanbolničkom SKZZ-u.

www.zdravlje.hr