x
x

5. hrvatski kongres neurorehabilitacije i restauracijske neurologije u Osijeku

  12.11.2015.

U organizaciji Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatske udruge za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju, u četvrtak je počeo 5. hrvatski kongres neurorehabilitacije i restauracijske neurologije i 5. simpozij medicinskih sestara i fizioterapeuta neurološke rehabilitacije.

5. hrvatski kongres neurorehabilitacije i restauracijske neurologije u Osijeku
Sve bolesti mozga i perifernog živčanog sustava izuzetno su teške, pa je bitno krenuti što ranije s neurorehabilitacijom, odmah neposredno nakon što se pojave prvi simptomi. Na taj se način mogu izbjeći veće komplikacije i nastajanje većih posljedica.

Predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Osijek Silva Butković Soldo istaknula je kako će se u četverodnevnom programu kongresa naći predavanja na temu liječenja kroničnih glavobolja, rehabilitacija bolesnika s moždanom traumom, moždanim udarom, multiplom sklerozom i poremećajima gutanja, te rehabilitacija oštećenja perifernog živčanog sustava.

"Obuhvatili smo rehabilitacije svih oboljelih od različitih neuroloških bolesti – moždanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i sl. Bit će predstavljeni razni postupci procedura liječenja i rehabilitacije, a na kongresu sudjeluju specijalisti neurolozi, fizijatri, psihijatri, neurokirurzi, fizioterapeuti, sestre, psiholozi i logopedi“, izvijestila je Butković Soldo.

Sve bolesti mozga i perifernog živčanog sustava izuzetno su teške, pa je bitno krenuti što ranije s neurorehabilitacijom, odmah neposredno nakon što se pojave prvi simptomi. Na taj se način, naglasila je, mogu izbjeći veće komplikacije i nastajanje većih posljedica.

"Imamo nove mogućnosti, nove terapijske procedure i medikamente. U svakoj neurorehabilitaciji treba ustrajati i nikada ne odustati", naglasila je Butković Soldo. Primjerice, kod moždanih udara čimbenici rizika na koje se ne može utjecati su genetika i dob, ali se kod ljudi koji upravo iz tih razloga imaju povećan rizik od moždanog udara može utjecati na način prehrane, mirniji život i smanjenje stresa.

"Ako netko u obitelji ima multiplu sklerozu ili Parkinsonovu bolest, njihovi potomci trebaju obratiti pažnju na eventualne rane simptome. Što ranije, kada se pojavi simptom, treba obaviti dijagnostiku i krenuti s terapijom, jer se na taj način sprječavaju veća oštećenja i može se produžiti kvalitetan život bez prevelikih posljedica", kaže Butković Soldo.

U okviru kongresa bit će predstavljena knjiga "Neurologija u Osijeku", čime će biti svečano obilježeno 75 godina neurologije u Osijeku. Kao suorganizator skupa ove godine sudjeluje i Univerzitetski klinički centar Sarajevo, čime je potvrđena dugogodišnja međunarodna suradnja, a kongres se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Osječko-baranjske županija i Grada Osijeka.

www.hina.hr