x
x

KOPB i poremećaj seksualne funkcije

  22.10.2015.

Intervencije za poremećaj seksualne funkcije kod osoba s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB)

KOPB i poremećaj seksualne funkcije

Uvod

Za oboljele od KOPB se smatra da imaju veći rizik od poremećaja seksualne funkcije nego druge osobe njihove dobi.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je zajednički naziv koji se koristi za kronični bronhitis, emfizem ili oboje. Za oboljele od KOPB se smatra da imaju veći rizik od poremećaja seksualne funkcije nego druge osobe njihove dobi. Ti problemi mogu uključivati probleme s postizanjem i održavanjem erekcije (u muškaraca), smanjenu seksualnu želju, probleme s postizanjem orgazma, neugodu tijekom spolnog odnosa, tjeskobu vezanu za seksualnu izvedbu ili spolni odnos koji ne donosi užitak. Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je sažeti studije koje su ispitale učinak lijekova, pomagala, psiholoških intervencija kao što je savjetovanje ili edukacijskih intervencija kojima je cilj poboljšati seksualnu funkciju ili seksualno zadovoljstvo u oboljelih od KOPB i njihovih partnera.

Rezultati

Pronađene su dvije studije objavljene do prosinca 2014., u kojima je sudjelovalo ukupno 48 muškaraca s KOPB, a koji su dobili medicinsku pomoć za probleme sa seksualnom funkcijom. Te medicinske intervencije uključivale su terapiju testosteronom i terapiju kisikom. Jedna od tih studija sadrži dokaze niske kvalitete koji pokazuju da injekcije testosterona mogu pomoći nekim muškarcima koji pate od KOPB da poboljšaju svoju spolnu moć te da postignu i održe erekciju. Međutim, nije pronađeno dovoljno informacija za procjenu da li terapija testosteronom poboljšava sveukupno seksualno zadovoljstvo ili je li uzrokovala druge zdravstvene probleme, ili može li terapija kisikom poboljšati poremećaj erekcije u muškaraca s KOPB.

Zaključak

Zbog manjka dokaza zdravstveni radnici se trebaju osloniti na istraživanja koja su uključila osobe koje nemaju KOPB te na mišljenje stručnjaka za donošenje odluka i savjetovanje osoba s KOPB vezano za probleme sa seksualnom funkcijom ili seksualnim zadovoljstvom. Potrebno je više istraživanja u ovom području kliničke prakse.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr

VEZANI SADRŽAJ > <