x
x

Konzumacija začinjene hrane povezana s nižom smrtnosti

  Jacinta Vuković, dr. med.

  29.10.2015.

Rezultati opservacijske studije objavljene u BMJ navode da ćemo češćim konzumiranjem začinjene hrane duže živjeti.

Konzumacija začinjene hrane povezana s nižom smrtnosti
Autori navode da kapsaicin, glavni aktivni sastojak čilija, ima dugo poznati blagotvorni učinak kao antioksidans, pozitivno djeluje kod pretilosti, djeluje protuupalno te ima antitumorski i antihipertenzivni učinak.

U Kini je ispitano gotovo 500.000 odraslih osoba o učestalosti konzumiranja začinjene hrane. Osobe s malignim bolestima, moždanim udarom ili bolestima srca su na početku isključeni.

Tijekom 7 godina praćenja, 20.000 sudionika je umrlo. Nakon multivarijatne prilagodbe, rizik smrtnosti od svih uzroka je bio 10% niži među ispitanicima koji su jeli začinjenu hranu jednom do dva puta tjedno - i 14% niži kod osoba koji su jele začinjenu hranu 3-7 puta tjedno - u odnosu na osobe koji su začinjenu hranu jele rjeđe od jednom tjedno. Značajna smanjenja su zabilježena kod smrti od malignih bolesti, ishemijskih bolesti srca i bolesti dišnog sustava.

Najčešće korišten začin je čili paprika. Autori navode da kapsaicin, glavni aktivni sastojak čilija, ima dugo poznati blagotvorni učinak kao antioksidans, pozitivno djeluje kod pretilosti, djeluje protuupalno te ima antitumorski i antihipertenzivni učinak.

Dr. Paul Mueller navodi da se uzročnost ne može utvrditi zbog dizajna studije, kao što su naveli i sami autori. Ipak, smatra da bi ovi rezultati trebali biti zadovoljavajući za ljude koji uživaju u začinjenoj hrani.