x
x

Kvaliteta i akreditacija u zdravstvu

  29.09.2015.

Sukladno Zakonu o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (NN 124/11) kvaliteta zdravstvene zaštite je rezultat mjera koje se poduzimaju sukladno suvremenim spoznajama u zdravstvenim postupcima, a koje osiguravaju najpovoljniji ishod liječenja i smanjenje rizika za nastanak neželjenih posljedica za zdravlje ljudi.

Kvaliteta i akreditacija u zdravstvu

Akreditacija, kao vanjska ocjena kvalitete zdravstvenih ustanova, jedan je od prioriteta koje je Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske navelo u Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020., objavljenoj u rujnu 2012. godine. Riječ je o dobrovoljnom postupku provjere usklađenosti zdravstvene ustanove s akreditacijskim standardima, koji provodi Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a koji je potrebno sustavno poticati i nagrađivati.

Pojmovnik:

Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi jest pravna osoba osnovana od strane Republike Hrvatske sukladno Zakonu o kvaliteti zdravstvene zaštite (NN 107/07). Nadležnost Agencije je osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, akreditacija u zdravstvu, akreditacija procesa procjene zdravstvenih tehnologija te osiguranje i unapređenje kvalitete socijalnih usluga i akreditacije nositelja djelatnosti socijalne skrbi.

Sukladno Zakonu o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (NN 124/11) kvaliteta zdravstvene zaštite jest rezultat mjera koje se poduzimaju sukladno suvremenim spoznajama u zdravstvenim postupcima, a koje osiguravaju najpovoljniji ishod liječenja i smanjenje rizika za nastanak neželjenih posljedica za zdravlje ljudi.

Standardi kvalitete zdravstvene zaštite jesu precizni kvantificirani opisi mjerila u vezi s obavljanjem zdravstvenih postupaka, zdravstvenim radnicima, opremom, materijalima i okolišem u kojima se obavljaju zdravstveni postupci, a kojima se osigurava kvaliteta zdravstvene zaštite.

Člankom 1. Pravilnika o akreditacijskim standardima za bolničke zdravstvene ustanove (NN31/11) utvrđuju se akreditacijski standardi sukladno kojima se provodi akreditacijski postupak za bolničke zdravstvene ustanove.

Akreditacijski postupak je postupak procjenjivanja kvalitete rada zdravstvene ustanove, trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnost odnosno privatnih zdravstvenih radnika na osnovi ocjene sukladnosti njihova rada s utvrđenim optimalnim standardima za djelatnost koju obavljaju.

Krunoslav Šimunec