x
x

Epiduralne kortikosteroidne injekcije – pomažu li zaista?

  Klara Čičić, dr. med.

  22.09.2015.

Učinkovitost kortikosteroidnih epiduralnih injekcija u liječenju radikulopatija i spinalne stenoze je minimalna ili je nema, pokazala je nova metaanaliza objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Epiduralne kortikosteroidne injekcije – pomažu li zaista?

U liječenju radikulopatije, epiduralne kortikosteroidne injekcije povezane su s malim, statistički značajnim smanjenjem boli u kralježnici tijekom 2 tjedna u usporedbi s placebom, no učinak nije dugotrajan i nestaje nakon 2 tjedna. U liječenju spinalne stenoze epiduralne kortikosteroidne injekcije nisu se pokazale učinkovitima, a ni mjesto apliciranja injekcije (transforaminalno ili interlaminarno) nije utjecalo na rezultate. Epiduralne steroidne injekcije isto tako nisu smanjile incidenciju operativnog liječenja.

Znanstvenici su analizirali ukupno 38 studija o radikulopatijama i spinalnim stenozama.

Upotreba kortikosteroidnih injekcija je unatoč ovakvim rezultatima u porastu. Epiduralnom injekcijom kortikosteroidi se daju izravno u epiduralni prostor i tamo smanjuju upalu živca, a time i ublažavaju bol. No, osim što je njihova učinkovitost kratkotrajna i minimalna, epiduralne injekcije kortikosteroida mogu uzrokovati rijetke, ali ozbiljne komplikacije poput paralize, moždanog udara i smrti.