x
x

Mlade žene s dijabetesom pod šesterostruko većim rizikom od srčanog udara

  David Čičić, dr. med.

  17.09.2015.

Istraživanje prezentirano na kongresu Europskog društva za kardiologiju je pokazalo da šećerna bolest, hipertenzija, hiperkolesterolemija i pušenje povećavaju rizik za razvoj srčanog udara kod žena mlađih od 45 godina, a da je najsnažniji rizični čimbenik šećerna bolest.

Mlade žene s dijabetesom pod šesterostruko većim rizikom od srčanog udara
Prema rezultatima istraživanja šećerna bolest je povećavala rizik za razvoj srčanog udara čak 6 puta. Arterijska hipertenzija je bila povezana s 4 puta većim rizikom, hiperkolesterolemija s tri puta većim rizikom, a aktivno pušenje s 1,6 puta većim rizikom za razvoj srčanog udara.

Kod žena mlađih od 45 godina koje su preboljele srčani udar, u usporedbi s mladim ženama bez povijesti srčanog udara, opažena je veća učestalost hipertenzije (48,8% naspram 16,7%), hiperkolesterolemije (36,1% naspram 12,5%), pretilosti (22,3% naspram 15,3%), šećerne bolesti (10,6% naspram 1,4%) i aktivnog pušenja (48,7% naspram 40%).

Prema rezultatima istraživanja šećerna bolest je povećavala rizik za razvoj srčanog udara čak 6 puta. Arterijska hipertenzija je bila povezana s 4 puta većim rizikom, hiperkolesterolemija s tri puta većim rizikom, a aktivno pušenje s 1,6 puta većim rizikom za razvoj srčanog udara. Samo za pretilost nije opažena statistički značajna razlika što bi se moglo objasniti značajnim učinkom dijabetesa u ovoj populaciji.

Profil rizičnih čimbenika kod mladih žena s preboljelim srčanim udarom je bio sličan onome u starijoj populaciji, izuzev veće učestalosti pušenja kod mlađih žena.

Istraživanje je obuhvatilo 7386 žena, među kojima je skupina od 1941 žena mlađih od 45 godina s preboljelim srčanim udarom uspoređena s dvije kontrolne skupine: 1170 žena iste dobne skupine bez povijesti srčanog udara i 4275 žena u dobi od 63-64 godina s preboljelim srčanim udarom.