x
x

Nesteroidni antireumatici za dismenoreju

  31.08.2015.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirano je jesu li nesteroidni protuupalni lijekovi (engl. nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAID) djelotvorni i sigurni za ublažavanje bolne menstruacije (dismenoreja), koji od njih je najdjelotvorniji i koliko su djelotvorni u usporedbi s paracetamolom.

Nesteroidni antireumatici za dismenoreju
Žene s intenzivnom boli tijekom menstruacije imaju povišenu razinu prostaglandina, hormona koji uzrokuju grčeve i bol u trbuhu.

Dosadašnje spoznaje

Gotovo 75% žena ima bolne menstruacije ili grčeve tijekom menstruacije (dismenoreja). Dosadašnja istraživanja su pokazala da žene s intenzivnom boli tijekom menstruacije imaju povišenu razinu prostaglandina, hormona koji uzrokuju grčeve i bol u trbuhu. NSAID-ovi su lijekovi koji djeluju tako da blokiraju stvaranje prostaglandina. NSAID-ovi uključuju lijekove koji se često uzimaju, kao što su aspirin, naproksen, ibuprofen i mefenaminska kiselina. Znanstvenici Cochranea analizirali su dokaze o djelotvornosti i sigurnosti NSAID-ova za ublažavanje bolne menstruacije. Dokazi se odnose na istraživanja dostupna do siječnja 2015.

Značajke istraživanja

Pronađeno je 80 randomiziranih kontroliranih pokusa, u koje je uključeno ukupno 5820 žena i u kojima je uspoređeno 20 različitih vrsta NSAID-a s placebom (neaktivna tableta), paracetamolom ili su različiti NSAID-ovi uspoređeni međusobno. Većinu studija financirala je farmaceutska industrija (59%), a 31% studija nije navelo informaciju o izvoru financiranja.

Ključni rezultati

Rezultati Cochrane sustavnog pregleda pokazuju da su NSAID-ovi vrlo djelotvorni za ublažavanje bolne menstruacije. Dokazi pokazuju da 18% žena koje su uzele placebo opisuju umjereno ili izvrsno ublažavanje boli, dok između 45% i 53% žena koje su uzimale NSAID lijek opisuju takvo ublažavanje boli. Dokazi pokazuju da NSAID lijekovi djeluju bolje nego paracetamol, ali nije jasno je li neki od NSAID lijekova bolji ili sigurniji od nekog drugog lijeka iz iste skupine.

NSAID lijekovi često izazivaju nuspojave, uključujući probavne poremećaje, glavobolju i pospanost. Dokazi pokazuju da se nuspojave javljaju kod 10% žena koje uzimaju placebo i 11-14% žena koje uzimaju NSAID lijekove.

Temeljem dvije studije u kojima su napravljene direktne usporedbe dva lijeka nisu nađeni dokazi da su novije vrste NSAID lijekova (tzv. COX-2 specifični inhibitori) djelotvorniji za ublažavanje bolne menstruacije nego tradicionalni NSAID-ovi (poznati i kao ne-selektivni inhibitori), niti da među njima ima razlike po pitanju nuspojava.

Kvaliteta dokaza

Kvaliteta dokaza ocijenjena je niskom za većinu usporedbi, uglavnom zbog lošeg načina opisivanja metoda studija.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr