x
x

HPV cjepivo: ima napretka u Hrvatskoj

  29.08.2015.

Cilj cijepljenja je zaštiti djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV-om. U tu je svrhu važno procijepiti mladu populaciju u dobi od već 9, odnosno 12 godina, ovisno o dijelu svijeta u kojem se cijepljenje provodi.

HPV cjepivo: ima napretka u Hrvatskoj

HPV vakcina definitivno predstavlja značajan pomak u pristupu HPV-genitalnim infekcijama, pri čemu, jasno, ne smiju biti zanemareni ostali aspekti prevencije poput edukacije, odgovornog spolnog ponašanja i primjene kondoma. Svakako treba napomenuti da su u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj registrirane dvije vakcine protiv HPV-a: četverovalentno cjepivo protiv 4 najčešća HPV DNA tipa (HPV DNA 6,11,16 i 18) i dvovalentno protiv 2 najčešća tipa visokog rizika (HPV DNA 16 i 18). Navedene su vakcine (kao i većina drugih vakcina), prije svega, profilaktičke i nedavno je i u Hrvatskoj službeno odobreno cijepljenje protiv HPV-a kao neobvezatno i besplatno cjepivo za oba spola. Četverovalentno cjepivo je usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), intraepitelne neoplazije drugih dijelova vanjskog genitalnog sustava žena i muškaraca, kao npr. vulve (VIN), vagine (VAIN), penisa (PIN) ili anusa (AIN) i na prevenciju anogenitalnih bradavica oba spola. Prevencijom pojave navedenih invazivnih lezija spriječila bi se progresija bolesti prema karcinomu vrata maternice. Dvovalentno je cjepivo usmjereno na prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) i prevenciju karcinoma vrata maternice. Stoga je cilj cijepljenja zaštiti djecu i adolescente oba spola prije prvog mogućeg kontakta s HPV-om. U tu je svrhu važno procijepiti mladu populaciju u dobi od već 9, odnosno 12 godina, ovisno o dijelu svijeta u kojem se cijepljenje provodi. Najnoviji rezultati multicentričnih studija učinkovitosti četverovalentne HPV vakcine na velikom broju muških ispitanika nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost protiv sva 4 ispitivana HPV DNA tipa obuhvaćena ovim cjepivom.
Etiološka terapija HPV-genitalnih infekcija u užem smislu riječi još uvijek ne postoji i liječenje je najčešće višekratno, ponekad neugodno za bolesnika i zahtjevno za liječnika (recidivi se mogu i, unatoč liječenju, pojaviti u 30-70% slučajeva). Na temelju svega navedenog jasno je da su HPV-genitalne infekcije vrlo veliki zdravstveni problem i muškarcima, kako zbog epidemioloških, tako i zbog onkoloških i psiholoških reperkusija i tu činjenicu treba uzeti u obzir pri razvoju suvremene strategije za prevenciju spolno prenosivih bolesti.
U zaključku: da, ima napretka u Hrvatskoj; na nama je da taj napredak najbolje moguće iskoristimo na dobrobit naše populacije!
 
Mihael Skerlev, Suzana Ljubojević Hadžavdić