x
x

Hipotermija kod kadaveričnih darivatelja poboljšava transplantaciju bubrega

  David Čičić, dr. med.

  21.08.2015.

Učinkovitost transplantacije bubrega se može povećati hlađenjem tijela preminulog darivatelja za 2°C u odnosu na normalnu tjelesnu temperaturu, zaključak je novog istraživanja objavljenog u časopisu New England Journal of Medicine.

Hipotermija kod kadaveričnih darivatelja poboljšava transplantaciju bubrega

Prema rezultatima istraživanja, induciranje blage hipotermije kod preminulog darivatelja organa smanjuje vjerojatnost odgođene funkcije bubrežnog transplantata kod primatelja transplantata za 38 %. Također, hipotermija se pokazala korisnom kod transplantata koji su potekli od starijih darivatelja ili darivatelja sa zdravstvenim problemima.

Randomizirano kontrolirano kliničko istraživanje je obuhvatilo 370 kadaveričnih darivatelja organa. Njih 190 je svrstano u grupu u kojoj je održavana normalna tjelesna temperatura, a ostalih 180 tijela je čuvano na temperaturi za 2°C nižoj od normalne tjelesne temperature. Ukupno 572 bolesnika su primila bubrežni transplantat od darivatelja iz istraživanja, njih 287 od darivatelja s održavanom normalnom tjelesnom temperaturom i 285 od darivatelja kod kojih je inducirana hipotermija. Ogođena funkcija bubrežnog transplantata se razvila u 112 bolesnika (39 %) u prvoj grupi i 79 bolesnika (28 %) u drugoj grupi.

Odgođena funkcija bubrežnog transplantata, stanje u kojem je potrebno provoditi dijalizu unutar 7 dana od transplantacije, javlja se u čak 50 % primatelja i povezana je s povećanim troškovima i smanjenom dugoročnom funkcijom transplantata.