x
x

HFD ne podržava prodaju OTC lijekova putem interneta i dostavu na kućnu adresu

  30.07.2015.

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD): „Nije potrebna žurba s donošenjem Pravilnika o prodaji lijekova putem interneta! Radi sigurnosti pacijenata, nužno je najprije provesti javnu raspravu među strukom!“

HFD ne podržava prodaju OTC lijekova putem interneta i dostavu na kućnu adresu

  • Vodeći isključivo računa o sigurnosti i zdravlju pacijenata, HFD odlučno i dosljedno zastupa stav da se NE podržava oblik prodaje bezreceptnih lijekova putem interneta dostavom na kućnu adresu!
  • Prije donošenja Pravilnika o prodaji lijekova putem interneta, Hrvatsko farmaceutsko društvo poziva nadležne institucije na provođenje šire javne rasprave u kojoj će sudjelovati i struka i predstavnici pacijenata, na dobrobit njihovog zdravlja i sigurnosti 

Slijedom preuranjenih izjava o već definiranom i sa strukom usuglašenom načinu provođenja procesa prodaje bezreceptnih lijekova putem interneta u Hrvatskoj, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) želi informirati stručnu i širu javnost o istom, kao i o složenosti donošenja Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na daljinu putem interneta.

Obzirom na složenost problematike prilikom internet prodaje lijekova  po pitanju stručnog savjetovanja magistra farmacije o primjeni lijekova, nadzora i izdavanja lijeka, ali i njegove distribucije, nije nužno donositi žurno ovaj Pravilnik jer konkretizacija uvođenja internet prodaje lijekova u Hrvatskoj kao i u EU nije predmet opće liberalizacije tržišta lijekova sa fiksno zadatim terminskim rokom, izuzev definiranja i zaštite jedinstvenog zaštitnog logotipa za Hrvatsku, kao i uvjeta njegovog korištenja od strane autoriziranih korisnika (ljekarni) pod nadzorom nadležnih tijela. Vodeće europske zemlje još uvijek nisu u potpunosti uredile ovakve modele liberalizacije prodaje bezreceptnih lijekova, stoga niti Hrvatska ne treba žuriti s donošenjem Pravilnika prije nego li se sustavno sa svim interesnim sudionicima raspravi o svim prednostima i rizicima prodaje lijekova putem interneta.

Vjerujemo da je vrlo korisno javnosti ukazati na zaključke ekspertne radionice Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (European Directorate for the Quality of Medicines & Health Care – EDQM), održane prije svega nekoliko mjeseci upravo u Hrvatskoj u suradnji s našom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, na temu prodaje lijekova putem interneta! Vodeći regulatorni stručnjaci iz država EU zaključili su kako je „proces prodaje lijekova putem interneta vrlo složen i fragmentiran, uz mnogobrojna neodgovorena pitanja o pravnoj i praktičnoj izvedbi takvog oblika prodaje lijekova, njihovoj distribuciji do pacijenta, sigurnom pristupu prikladnom i sigurnom lijeku, stručnom informiranju o lijeku i dr.! Zdravstveno skrbiti o pacijentima uz brigu o njihovoj sigurnosti i kakvoći lijekova koji se nude putem interneta je vrlo složen i kompleksan proces. Internet ljekarništvo s jedne strane ima svoje prednosti (brža dostupnost lijekovima, mogućnost uvida u veći broj lijekova, privatnost, jednostavnost), no s druge strane izlaže pacijente riziku (pojava nelegalnih distribucijskih kanala i krivotvorenih lijekova, neprikladna uporaba lijekova, krivi lijek za krivog pacijenta, ograničena dostupnost stručnog savjeta magistra farmacije, …). Prije nego li se uopće uredi oblik prodaje lijekova putem interneta u jednoj državi, svi interesni sudionici moraju zajedničkom raspravom razmotriti sve prednosti i rizike ovakve liberalizacije, uz preduvjet kako pacijenti moraju imati objektivne, točne i transparentne informacije, te da se vodi računa o zaštiti javnog zdravlja i potrošačkih prava korisnika lijeka“, zaključak je EDQM-ovih stručnjaka koji su boravili u Hrvatskoj!

„Prilikom kupnje lijekova putem interneta, potrošači koji ne kupuju lijekove od legalnih internetskih dobavljača moraju biti svjesni da se izlažu riziku kupnje krivotvorenih lijekova. Krivotvoreni lijekovi mogu biti nedjelotvorni, štetni, čak i smrtonosni. Komisija je izradila zajednički logo za internetske ljekarne kako bi zajamčila sigurnost potrošača", objasnio je Tonio Borg, tadašnji europski povjerenik za zdravlje prilikom objave o kreiranju zajedničkog loga koji se morao predstaviti i nacionalno „zaštititi“ do srpnja 2015.

Predsjednik HFD-a, mr. sc. Darko Takač, mag. pharm., spec., uputio je stav HFD-a o uređenju prodaje lijekova putem interneta Hrvatskoj ljekarničkoj komori te Ministarstvu zdravlja i Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, zatraživši od njih da se svi interesni sudionici, među kojima i HFD, uključe u raspravu vezanu za donošenje Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na daljinu putem interneta, te da se organizira dodatna javna rasprava na tu temu, obzirom na njezinu važnost u liberalizaciji prometovanja lijekovima, na dobrobit zdravlja i sigurnosti pacijenata.

Stav HFD-a je u skladu sa stavovima Hrvatske ljekarničke komore, koja je Ministarstvu zdravlja RH još 30. lipnja 2015. uputila svoje Mišljenje o nacrtu Pravilnika za promet lijekovima na daljinu putem interneta, u kojem jasno ukazuju kako uopće ne treba požurivati internet prodaju kao proces liberalizacije prodaje bezreceptnih lijekova te da se isključivo zagovara model uvođenja internet ljekarni kao u nekim europskim zemljama, po kojem se online-naručeni lijek isključivo podiže u postojećoj ljekarni (tzv. brick&mortar, fizički postoji). Takav je stav značajno drugačiji stav od onoga koji se posljednjih dana navodio u medijima kako će se pacijentima u Hrvatskoj lijekovi dostavljati na kućnu adresu.

Dakle, vodeći isključivo računa o sigurnosti i zdravlju pacijenata, HFD odlučno i dosljedno zastupa stav da se NE podržava oblik prodaje bezreceptnih lijekova putem interneta dostavom na kućnu adresu.

Ne sumnjamo kako će temeljem tradicionalno uspješne suradnje i partnerstva, Ministarstvo zdravlja i Agencija za lijekove i medicinske proizvode uvažiti stavove čelnih ljekarničkih strukovnih institucija da se lijekovi ne dostavljaju na kućnu adresu, te će se kvalitetan Pravilnik donijeti tek nakon provođenja šire javne rasprave, na dobrobit zaključka kako- „Lijek nije roba!“ i da u Hrvatskoj zajednički odgovorno skrbimo o zdravlju i sigurnosti naših pacijenata!

Literatura

Europska komisija uvela zajednički logo za internetske ljekarne u svrhu zaštite pacijenata od krivotvorenih lijekova, HALMED, 27. lipnja 2014. http://www.halmed.hr/?ln=hr&w=novosti&d=2014&id=1104

Europska Komisija predstavila je novi logo za online-ljekarne u zaštiti od krivotvorenih lijekova, www.farmaceut.org http://www.farmaceut.org/novosti/svijet/europska-komisija-predstavila-je-novi-logo-za-online-ljekarne-u-zastiti-od-krivotvorenih-lijekova

Distance Trade of Medicinal Products and New Modes of Medicinal Product Distribution. OTC Medicines: The Role of Good Classification Practices in promoting Medication Safety And Accessibility in Europe. Expert Workshop Principal Conclusions and Recommendations. Zagreb, Croatia, November 2015.  https://www.edqm.eu/medias/fichiers/workshop_report.pdf

Mišljenje Hrvatske ljekarničke komore Ministarstvu zdravlja RH na nacrt Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na daljinu putem interneta, 30. lipnja 2015. http://www.hljk.hr/Vijesti/tabid/37/ctl/Details/mid/4861/ItemID/4079/Default.aspx

Internet-prodaja bezreceptnih lijekova: što nas očekuje u Hrvatskoj?, www.farmaceut.org
http://www.farmaceut.org/novosti/hrvatska/internet-prodaja-bezreceptnih-lijekova-sto-nas-ocekuje-u-hrvatskoj

Hrvatsko farmaceutsko društvo