x
x

Nutritivni status i unos hrane u hospitalizirane djece: petogodišnja usporedba

  15.06.2015.

Nutritivni status bolesnika i dnevni unos hrane značajno utječe na tijek liječenja, upravo je zato veliki broj znanstvenih istraživanja posvećen ovoj temi. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti nutritivni status i dnevni unos hrane hospitalizirane djece kroz period od 5 godina.

Nutritivni status i unos hrane u hospitalizirane djece: petogodišnja usporedba
Bolničko osoblje i osobe uključene u njegu pacijenata postali su svjesniji i spremniji surađivati kako bi se provodila pravilna nutritivna terapija hospitaliziranih pedijatrijskih pacijenata.

Obrazloženje: Nutritivni status bolesnika i dnevni unos hrane značajno utječe na tijek liječenja, upravo je zato veliki broj znanstvenih istraživanja posvećen ovoj temi. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti nutritivni status i dnevni unos hrane hospitalizirane djece kroz period od 5 godina.

Metode: Tijekom zadnjih pet godina kroz internacionalnu jednodnevnu studiju ˝NutritionDay˝ sakupljeni su antropometrijski, klinički i dijetetički podaci. Nutritivni status procijenjen je koristeći WHO kriterij, dok su unos hrane i dnevne potrebe izračunate pomoću D-A-CH preporuka te Prodi Expert 5.6. dijetetičkog programa.

Rezultati: Analiza rezultata zadnjih pet godina pokazala je značajno smanjenje pothranjenosti hospitalizirane djece, sa 12% na 8% pothranjenih pedijatrijskih bolesnika. Rezultati su također pokazali kako se u posljednje dvije godine smanjio broj pacijenata koji ne postižu unos hrane od najmanje 60% njihovih procijenjenih dnevnih potreba, u usporedbi s prve tri godine za najmanje 15%, od 35% na otprilike 26-30% pothranjene hospitalizirane djece.

Zaključak: Kontinuirana edukacija i povećanje razine svijesti rezultiralo je značajnim promjenama u prevalenciji malnutricije hospitalizirane djece. Bolničko osoblje i osobe uključene u njegu pacijenata postali su svjesniji i spremniji surađivati kako bi se provodila pravilna nutritivna terapija hospitaliziranih pedijatrijskih pacijenata.

Diana Vukman, Tena Niseteo, Nataša Šoštarić, Tea Ištvanić