x
x

Nutritivni status i unos hrane u hospitalizirane djece: petogodišnja usporedba

  15.06.2015.

Nutritivni status bolesnika i dnevni unos hrane značajno utječe na tijek liječenja, upravo je zato veliki broj znanstvenih istraživanja posvećen ovoj temi. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti nutritivni status i dnevni unos hrane hospitalizirane djece kroz period od 5 godina.

Nutritivni status i unos hrane u hospitalizirane djece: petogodišnja usporedba
Bolničko osoblje i osobe uključene u njegu pacijenata postali su svjesniji i spremniji surađivati kako bi se provodila pravilna nutritivna terapija hospitaliziranih pedijatrijskih pacijenata.

Obrazloženje: Nutritivni status bolesnika i dnevni unos hrane značajno utječe na tijek liječenja, upravo je zato veliki broj znanstvenih istraživanja posvećen ovoj temi. Cilj ovog rada je utvrditi i usporediti nutritivni status i dnevni unos hrane hospitalizirane djece kroz period od 5 godina.

Metode: Tijekom zadnjih pet godina kroz internacionalnu jednodnevnu studiju ˝NutritionDay˝ sakupljeni su antropometrijski, klinički i dijetetički podaci. Nutritivni status procijenjen je koristeći WHO kriterij, dok su unos hrane i dnevne potrebe izračunate pomoću D-A-CH preporuka te Prodi Expert 5.6. dijetetičkog programa.

Rezultati: Analiza rezultata zadnjih pet godina pokazala je značajno smanjenje pothranjenosti hospitalizirane djece, sa 12% na 8% pothranjenih pedijatrijskih bolesnika. Rezultati su također pokazali kako se u posljednje dvije godine smanjio broj pacijenata koji ne postižu unos hrane od najmanje 60% njihovih procijenjenih dnevnih potreba, u usporedbi s prve tri godine za najmanje 15%, od 35% na otprilike 26-30% pothranjene hospitalizirane djece.

Zaključak: Kontinuirana edukacija i povećanje razine svijesti rezultiralo je značajnim promjenama u prevalenciji malnutricije hospitalizirane djece. Bolničko osoblje i osobe uključene u njegu pacijenata postali su svjesniji i spremniji surađivati kako bi se provodila pravilna nutritivna terapija hospitaliziranih pedijatrijskih pacijenata.

Diana Vukman, Tena Niseteo, Nataša Šoštarić, Tea Ištvanić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoZipantola PROTECTAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
Video sadržaj trenutno nije dostupan.
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: