x
x

Email u komunikaciji zdravstvenih radnika

  21.05.2015.

Elektronička pošta (engl. email) je suvremeni oblik komunikacije, ali nije uobičajena u zdravstvu. U ovom Cochrane sustavnom pregledu ispitan je učinak komunikacije zdravstvenih radnika elektroničkom poštom na bolesnike i usluge u zdravstvu. Također je istražena primjenu ovakve komunikacije u sustavu zdravstva.

Email u komunikaciji zdravstvenih radnika

Za ovaj sustavni pregled nađena je jedna studija koja je ispitala učinak komunikacije emailom između zdravstvenih radnika. Istraživanje je obuhvatilo 327 bolesnika i 159 zdravstvenih radnika te usporedilo email podsjetnik s uobičajenom zdravstvenom skrbi. Nađeno je da su zdravstveni radnici koji su primili podsjetnik emailom bili više skloni primijeniti postupnik za liječenje osteoporoze nego oni koji nisu primili takav podsjetnik, ali nije jasan učinak te intervencije na skrb bolesnika. Nije bilo moguće pravilno procijeniti učinak na ponašanje bolesnika uslijed nedosljednosti rezultata. Studija nije analizirala učinak na zdravstvenu skrb odnosno nepovoljan ishod uslijed komunikacije emailom. Dokazi se temelje na literaturi objavljenoj do kolovoza 2013.

Zbog manjka dokaza o učincima emaila kao načina komunikacije između zdravstvenih radnika, potrebna su nova kvalitetna istraživanja da bi se procijenio učinak emaila za tu svrhu. Daljnja istraživanja bi trebala ispitati cijenu emaila i uzeti u obzir suvremena tehnološka dostignuća.

VEZANI SADRŽAJ > <