x
x

Folna kiselina pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara

  Jacinta Vuković, dr. med.

  11.05.2015.

Nadoknada folne kiseline može pomoći u sprječavanju moždanog udara kod odraslih osoba s hipertenzijom, osobito kod onih s niskim razinama folne kiseline u serumu, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu JAMA i predstavljenoj na konferenciji American College of Cardiology.

Folna kiselina pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara

Više od 20.000 odraslih osoba s hipertenzijom i bez povijesti srčanog ili moždanog udara randomizirani su za dnevno primanje enalaprila, samostalno, odnosno u kombinaciji s folnom kiselinom (0,8 mg). Tijekom liječenja koje je trajalo u prosjeku 4,5 godine, prvi moždani udari dogodili su se znatno kasnije i rjeđe u grupi koja je uz enalapril primala i folnu kiselinu u odnosu na grupu koja je uzimala samo enalapril (2,7 % vs. 3,4 %). Najveću korist su imale osobe s najnižom razinom folata. 

Urednici napominju da su u prethodnim studijama razine folata u ispitivanoj populaciji bile više zbog hrane obogaćene folatima (žitarice u SAD-u) te zaključuju da ovo istraživanje podržava programe prevencije (obogaćivanje hrane folnom kiselinom) gdje je to moguće, a gdje nije preporučuje se suplementacija u obliku preparata folne kiseline.