x
x

Prediktori mentalnog zdravlja kod osoba koje primaju socijalnu pomoć

  07.05.2015.

Važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja socijalno ugroženih osoba imaju optimizam, socijalna uključenost i zadovoljstvo životom.

Prediktori mentalnog zdravlja kod osoba koje primaju socijalnu pomoć
Analizom prediktora zdravlja poput optimizma, zadovoljstva životom i lokusa kontrole, dobiven je podatak da je 39,7% ispitanika bilo zadovoljno pri čemu je veće zadovoljstvo zabilježeno u žena (59,6%).

Zdravlje je pod velikim utjecajem subjektivne dobrobiti, optimizma, socijalne uključenosti i zadovoljstva životom. Cilj ove studije bio je odrediti povezanost dimenzija ličnosti (optimizam, kontrola nad životom), društvenog kapitala i socio-ekonomskog statusa sa zdravljem i zdravstvenom nejednakosti.

Studija je provedena na 1017 ispitanika izabranih prema sljedećim kriterijima: srednje godine života, radna sposobnost i primanje socijalne pomoći prema dokumentaciji Centra za socijalnu skrb. Ispitanici su ispunili upitnik konstruiran kompilacijom čestica iz nekoliko postojećih upitnika s validiranim indikatorima.

Prema rezultatima studije, 78,1% ispitanika je bilo nezaposleno. Kod muške populacije je zabilježen bolji zdravstveni status nego u žena, te je kronična bolest bila prisutna u 56,6% žena u odnosu na 43,4% kod muškaraca. Analizom prediktora zdravlja poput optimizma, zadovoljstva životom i lokusa kontrole, dobiven je podatak da je 39,7% ispitanika bilo zadovoljno pri čemu je veće zadovoljstvo zabilježeno u žena (59,6%). Iznenađujuće, 47,7% ispitanika reklo je da misle da imaju kontrolu nad svojim životom i odlukama. Statistički, žene su optimističnije. Ipak, gotovo 60% ljudi reklo je da nisu zadovoljni vlastitim životom.

Socijalno ugrožene osobe su većinom nezaposlene i imaju nedovoljno sredstava za život. K tome, ova populacija je ugroženija i ima veći rizik za nastanak bolesti. Kao protektivni faktori zdravlja, optimizam, socijalna uključenost i zadovoljstvo životom imaju važnu ulogu. Intervencije zahtijevaju multidisciplinaran pristup, a obzirom na osjetljivost populacije, najbolje rješenje za očuvanje mentalnog zdravlja jest osobno osnaživanje.

Lovorka Bilajac, Vanja Vasiljev Marchesi, Vanja Tešić, Tomislav Rukavina