x
x

Izazovi za liječnika obiteljske medicine kod dijagnostike akutnog perikarditisa

  24.05.2015.

Uloga liječnika obiteljske medicine je pažljivo uzetom anamnezom i pregledom postaviti radnu dijagnozu i pravovremeno uputiti pacijenta na bolničku obradu.

Izazovi za liječnika obiteljske medicine kod dijagnostike akutnog perikarditisa

Akutni perikarditis je upala perikarda koja počinje iznenada. Bez obzira na etiologiju, manifestira se općim upalnim simptomima te bolom u prsištu koja se širi prema trapeziusima i mijenja se s promjenom položaja tijela. U infekcijske uzroke spadaju virusi, bakterije i gljivice. Neinfekcijski uzroci su sistemske bolesti vezivnog tkiva, maligne bolesti, radijacijske bolesti, trauma prsnog koša te neki metabolički čimbenici. Bol od perikarditisa treba razlučiti od drugih mogućih čestih uzroka boli u prsištu: ishemije miokarda, plućne embolije, muskuloskeletne boli te gastroezofagealnog refluksa. U liječenju se rabe kortikosteroidi, protuupalni lijekovi i antibiotici.

Prikaz slučaja: Pacijent je 40-godišnji muškarac s akutnim perikarditisom. U studenome 2014. g. javlja se u ambulantu obiteljske medicine zbog bolova u prsnom košu, kašlja i povišene temperature.

Iz statusa: auskultatorno na srcu tiši tonovi, šumova nema. Na plućima lijevo bazalno krepitacije. EKG uredan nalaz. Zbog sumnje na respiratorni infekt ordinirana antibiotska terapija amoksicilin+klavulantna kiselina. Nakon šest dana zbog istih tegoba opet pregledan te mu je apliciran diklofenak i.m. i preporučen nastavak antibiotske terapije azitromicinom. Na provedenu terapiju bez bolova u prsištu. Nakon devet dana ponovno se javljaju bolovi u prsištu i lijevom ramenu te zbog sumnje na plućnu emboliju upućen u Kliniku za plućne bolesti Jordanovac gdje je učinjen hitan CT toraksa. Kao nusnalaz nađen opsežan perikardijalni izljev zbog čega je pacijent hospitaliziran. Naknadno iz iskašljaja izoliran je Pseudomonas aeruginosa. 

Zaključak: Bolesnike s akutnim perikarditisom valja obraditi i liječiti u bolnici, a uloga liječnika obiteljske medicine je pažljivo uzetom anamnezom i pregledom postaviti radnu dijagnozu i pravovremeno uputiti na bolničku obradu.

Mira Vujević, Marko Šimunović, Dinko Vujević