x
x

Prevencija dekubitusa

  20.05.2015.

Dekubitus je najčešća komplikacija teško pokretnih bolesnika koja se može prevenirati edukacijom obitelji o pravilnoj njezi i važnosti mijenjanja položaja u postelji.

Prevencija dekubitusa

Dekubitus je najčešća komplikacija nepokretnih onkoloških bolesnika. Predstavlja kliničku manifestaciju lokalizirane smrti tkiva. Dekubitus je kronična rana. Tipična mjesta nastanka su zatiljak, ramena, lopatice, trtica, koljena i pete. 

Prikaz slučaja: Pacijentica u dobi 61 godine. Prije tri i pol godine joj je dijagnosticiran adenokarcinom desne dojke. Učinjena je mastektomija s evakuacijom aksile. Postoperativni tijek prošao uredno. Provedena radio- i kemoterapija uz nastavak terapije anastrazolom. Tumor je hormonski ovisan, bez CNS presadnica. Na kontrolnim CT pregledima 2013. pronađeni su sekundarizmi jetre, provedena kemoterapija. 

Početkom 2014. osjetila je bol u ramenu koji je povezala s fizičkim radom. Nakon što bol nije popuštala, javila se u ordinaciju. Učinjena je scintigrafija skeleta kojom su utvrđeni sekundarizmi na kostima. Stanje se pogoršava, pacijentica trpi jake bolove, teško pokretna, kahektična. Unatrag dva mjeseca pacijentica je nepokretna, inkontinentna, somnolentna. U području sakruma i lopatica javila su se početna zacrvenjenja kože. Uz pomoć sestre iz zdravstvene njege, posudili smo antidekubitalni madrac, preporučeno je često mijenjanje položaja koliko stanje pacijentice dopušta. Do pristignuća madraca preporučen je jastuk punjen zrakom pod stražnjicu, kako bi se smanjio pritisak na ta područja. Obvezna je svakodnevna njega kože, pranje sapunom, mazanje neutralnim kremama, redovito mijenjanje pelena. Potrebno je poboljšati opće stanje organizma hranom i enteralnim pripravcima, kako bi se spriječio ili usporio nastanak dekubitusa. Pacijentica za sada uz sve navedene mjere nema dekubitalnih ulkusa. 

Zaključak: Dekubitus je najčešća komplikacija teško pokretnih bolesnika. Edukacijom obitelji o pravilnoj njezi i važnosti mijenjanja položaja u postelji uvelike možemo pridonijeti prevenciji nastanka dekubitusa. 

Ivana Maltašić, Ivona Pongrac, Vedrana Ćosić, Rudika Gmajnić