x
x

Kolonizacija C. difficile i posljedični rizik od infekcije

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  23.04.2015.

U provedenoj meta-analizi, rizik za kliničku infekciju vrstom Clostridium difficile bio je povećan šest puta u pacijenata kod kojih je postojala kolonizacije te bakterije kad su zaprimljeni na bolničko liječenje.

Kolonizacija C. difficile i posljedični rizik od infekcije

Prema ranijim studijama, smatralo se da je kolonizacija bakterijom Clostridium difficile u hospitaliziranih pacijenata predskazatelj manjeg rizika od kliničke infekcije C. difficile (CDI). Kako bi se provjerila vjerodostojnost takvih zaključaka, istraživači su proveli meta-analizu i sistemski pregled podataka. Devetnaest prospektivnih studija (ukupno 8725 pacijenata) uključeno je u konačnu analizu.

Prevalencija kolonizacije toksinogenim C. difficile pri zaprimanju na bolničko liječenje bila je 8,1% sveukupno i 10% u studijama provedenim u Sjevernoj Americi, sa značajnim povećanjem zastupljenosti tijekom vremena. Klinička infekcija C. difficile definirana je kao 3 ili više neformiranih stolica tijekom 24 sata i rezultatima analize stolice pozitivnim na toksinogeni C. difficile ili njegove toksine. Rizik za razvoj kliničke infekcije bio je 21,8% u pacijenata kod kojih je postojala kolonizacija u odnosu na 3,4% kod onih koji nisu imali kolonizaciju vrstom C. difficile. Vjerojatnost kolonizacije bila je značajno veća u pacijenata hospitaliziranih tijekom prethodna 3 mjeseca, ali ne i kod onih s prethodnom uporabom antibiotika ili inhibitora protonske pumpe i s poviješću infekcije vrstom C. difficile.

Infekcije C. difficile postale su veliki problem u hospitaliziranih pacijenata. Prema ovim podacima dolazimo do zaključka da je C. difficile prisutan u bolnicama zbog pacijenata kod kojih postoji kolonizacija kada su zaprimljeni u bolnicu te da uporaba antibiotika i inhibitora protonske pumpe doprinosi napredovanju od stadija kolonizacije do infekcije, no ne i uspostavljanju same kolonizacije. Zbog navedenog je potrebno naglasiti važnost identifikacije nositelja kolonizacije pri zaprimanju u bolnicu te primijeniti preventivne mjere, spriječiti transmisiju i napredovanje do stupnja infekcije.