x
x

Cijepljenje - zašto cijepiti djecu i sebe

  23.04.2015.

Pacijenti se katkada ne usude pitati liječnika nešto o cijepljenju za sebe ili članove obitelji, ali zato odgovor mogu pročitati u čekaonici koja je postala važno mjesto za edukaciju pacijenata.

Cijepljenje - zašto cijepiti djecu i sebe

Edukativni plakat naziva „Zašto cijepiti djecu i sebe“ koristi se aktualnim podatcima Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. 

U tijeku medijske ofenzive „antivakcinacijskog pokreta“, potaknute lošim dijelom novinarstva u Hrvatskoj, svako je pomagalo u toj borbi zdravstvenim radnicima, a time i liječnicima obiteljske medicine, dobro došlo. U šumi različitih, pa i lažnih i štetnih informacija, građani (a posebno roditelji malodobne djece) ne mogu odabrati one točne koje bi im mogle pomoći u donošenju odluka o cijepljenju. Osobito je važno da se pri tome do njih „probiju“ znanstveno utemeljene i ažurne informacije prilagođene njihovu znanju i iskustvu. 

Liječnici i medicinske sestre ponekad nemaju dovoljno vremena dodatno objašnjavati korist od cijepljenja, ali njihov autoritet ili autoritet ordinacije i čekaonice važni su za kredibilitet informacija. Pacijenti se katkada ne usude pitati liječnika nešto o cijepljenju za sebe ili članove obitelji, ali zato odgovor mogu pročitati u čekaonici koja je postala važno mjesto za edukaciju pacijenata. 

Dražen Grgurović