x
x

Hernija diska - postoji li rješenje?

  27.05.2015.

Iako hernija diska često prolazi uz blage simptome, postoje slučajevi u kojima je uzrok dugotrajnih poteškoća u životu pacijenata.

Hernija diska - postoji li rješenje?
Iako hernija diska često prolazi uz blage simptome, postoje slučajevi u kojima je uzrok dugotrajnih poteškoća u životu pacijenata. Uloga liječnika obiteljske medicine je da u suradnji s ostalim specijalistima omogući pacijentu najbolju moguću skrb.

Hernija diska je stanje u kojem zbog puknuća vanjskog fibroznog prstena intervertebralnog diska dolazi do iskliznuća mekog unutarnjeg dijela diska u spinalni kanal. Zbog posljedične kompresije živčanih struktura dolazi do razvoja simptoma. Oni variraju od blagih križobolja do razdirućih bolova koji prosijavaju u donje udove. 

Prikaz slučaja: 39–godišnji pacijent s anamnezom kronične križobolje javlja se u ambulantu obiteljske medicine na pregled. Trenutačno čeka sedmu operaciju lumbosakralnog područja zbog bolova koji traju šest godina. Problemi s križoboljom započeli su 2008. godine kada je prilikom podizanja tereta osjetio jaku bol u donjem dijelu leđa sa širenjem u lijevu nogu. MR-om je dijagnosticirana hernija diska između segmenata L4-L5. Prvi put je operiran 2009. te nakon zahvata dolazi do poboljšanja u trajanju od devet mjeseci. Od tada je pacijent još pet puta operiran. Nakon svakog zahvata dolazi do poboljšanja u trajanju od 6 do 12 mjeseci, a nakon toga do pogoršanja i ponavljanja operacije. 

Trenutačne tegobe opisuje kao bolove srednjeg intenziteta koji mu ograničavaju svakodnevne aktivnosti. Zaposlen kao vozač tramvaja, pacijent je već duže vrijeme na bolovanju zbog kojeg je upao u financijske probleme. Rastavljen, osim za sebe kao samohrani otac skrbi i za dvoje maloljetne djece. Unatoč problemima te činjenici da je pred njim nova operacija i rehabilitacija, pacijent je optimističan i motiviran za daljnje liječenje. 

Zaključak: Iako hernija diska često prolazi uz blage simptome, postoje slučajevi u kojima je uzrok dugotrajnih poteškoća u životu pacijenata. Uloga liječnika obiteljske medicine je da u suradnji s ostalim specijalistima omogući pacijentu najbolju moguću skrb. 

Dominik–Mate Čutura, Stjepan Čota, Valerija Bralić Lang