x
x

Utjecaj zagađenja zraka na zdravlje

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  07.04.2015.

Dvije studije objavljene u časopisu BMJ pokazale su da zagađenje zraka povećava rizik od cerebrovaskularnog inzulta i anksioznosti.

Utjecaj zagađenja zraka na zdravlje
Smanjeno zagađenje zraka bilo bi oblik prevencije bolesti kao što su moždani udar i psihički poremećaji.

U meta-analizi 100 studija, istraživači su primijetili povezanost između kratkoročnih fluktuacija različitih onečišćivača zraka i učestalosti cerebrovaskularnog inzulta (CVI). Povećane količine čvrstih čestica, ugljikova dioksida, dušikova dioksida, sumporova dioksida i ozona bile su povezane s povećanim rizikom za bolničko liječenje CVI-ja i smrtnošću koja je posljedica CVI-ja. Poveznica između navedenih parametara bila je jača u zemljama čije stanovništvo ima niska ili srednje visoka primanja.

U drugoj studiji su istraživači koristili podatke od 71.000 žena koje su sudjelovale u Nurses' Health studiji. Rezultati studije pokazali su da je anksioznost bila više zastupljena kod osoba koje su u prošlosti bile više izložene sitnim čvrstim česticama u zraku. Autori naglašavaju da je ovakva poveznica moguća i sa drugim izvorima zagađenja, poput buke.

Studije su još jednom potvrdile i naglasile da je potrebno hitno poboljšanje upravljanja zagađenjem zraka kako bi se smanjio utjecaj istog na zdravlje što je ujedno i isplativo jer bi se smanjili troškovi lječenja, tj. smanjeno zagađenje zraka bilo bi oblik prevencije bolesti kao što su CVI i psihički poremećaji.