x
x

Cjepivo protiv ebole

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  01.04.2015.

Prvo cjepivo koje se temelji na virusnom soju koji uzrokuje trenutačnu epidemiju ebole dalo je dobre rezultate u početnim ispitivanjima, objavljeno je u časopisu The Lancet.

Cjepivo protiv ebole

Dosada razvijana cjepiva protiv ebole temeljila su se na virusnom soju koji je uzrokovao razvoj ove bolesti 1976. godine u Zairu. Novo cjepivo razvijeno je u rekombinantnom adenovirusnom vektoru tipa 5 koji eksprimira glikoprotein novog soja virusa ebole koji je uzrokovao epidemiju u 2014. godini. Cjepivo je pokazalo dobre rezultate u provjeri sigurnosti i imunogeničnosti nakon 28-dnevnog praćenja u prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

U dvostruko slijepoj studiji, ispitivači su nasumično razdijelili 120 Kineza kojima su dana cjepiva u niskoj ili visokoj dozi ili placebo. Razine antitijela specifičnih za glikoprotein virusa ebole povećale su se do 14. dana i nastavile rasti do 28. dana u ispitanika kojima su dana cjepiva u niskoj ili visokoj dozi pri čemu nisu zapažene nikakve značajne nuspojave.

Smatra se da bi postojanje antitijela na adenovirus tipa 5 koji je učestao u Africi te ih većina osoba razvije, moglo smanjiti djelotvornost cjepiva na tom kontinentu, no još se iščekuju rezultati druge faze ispitivanja iz zemalja pogođenih epidemijom.