x
x

Novonastala bol u križima – treba li odmah snimati?

  Klara Čičić, dr. med.

  26.03.2015.

Starije osobe s novonastalom boli u križima nije potrebno odmah slati na radiološku dijagnostičku obradu jer je skupo i neće poboljšati konačni ishod, pokazala je studija objavljena u časopisu JAMA.

Novonastala bol u križima – treba li odmah snimati?
Novonastalu bol u križima ne treba liječiti drugačije u starijih odraslih i mlađih pacijenata ukoliko nema alarmantnih simptoma poput primjerice karcinoma u anamnezi, imunokompromitiranosti ili radikulopatije.

Radiološka dijagnostika ubrzo nakon postavljanja dijagnoze može dovesti do nepotrebnih  intervencija čiji troškovi nadilaze moguću korist. Nakon godinu dana praćenja, nije uočena razlika u ishodu između skupine koja je podvrgnuta radiološkom snimanju i one koja nije.

Za razliku od dosadašnjih studija, u ovoj su u fokusu stariji pacijenti - njih gotovo 5 i pol tisuća starijih od 65 godina s prvom epizodom boli u križima bez radikulopatije. Unutar 6 tjedana od postavljanja dijagnoze njih 1174 podvrgnuto je klasičnom radiološkom snimanju, i 349 je poslano na MR ili CT. Ishod je procijenjen nakon 12 mjeseci pomoću modificiranog upitnika o razini smanjene sposobnosti  „Roland-Morris Disability Questionnaire“.

Autori tvrde da novonastalu bol u križima ne treba liječiti drugačije u starijih odraslih i mlađih pacijenata ukoliko nema alarmantnih simptoma poput primjerice karcinoma u anamnezi, imunokompromitiranosti ili radikulopatije.

VEZANI SADRŽAJ > <