x
x

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujka

  23.03.2015.

Za Svjetski dan tuberkuloze predstavljena je kampanja pod naslovom „Otkriti tuberkulozu. Liječiti tuberkulozu. Zajednički do eliminacije tuberkuloze“. Cilj je podizanje svijesti javnosti da je tuberkuloza, iako izlječiva bolest, do danas ostala epidemija uzrokujući veliki pobol i zastrašujuće veliki broj smrti.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujka
Stručni skup povodom Svjetskog dana tuberkuloze održat će se u ponedjeljak, 23. ožujka 2015. godine u Velikoj dvorani HLZ-a u Zagrebu s početkom u 18 sati. Predavač-i: Vera Katalinić-Janković, Lj. Žmak, D. Majić - Milotić, S Popović-Grle.

U Hrvatskoj incidencija tuberkuloze ima silazni trend iz godine u godinu. Primjerice sredinom prošloga stoljeća zabilježeno je oko 20 000 novootkrivenih bolesnika godišnje, dok je danas ta brojka značajno niža. Tako je u 2012. godini prijavljeno 556 novooboljelih što daje incidenciju od 13/100 000 stanovnika. Međutim, manju incidenciju prati i manja svjesnost o M. tuberculosis kao uzročniku bolesti te kasnije postavljanje dijagnoze. Pravovremena sumnja te potvrda bolesti od iznimne je važnosti u kontroli širenja infekcije, jer svaki bolesnik u prosjeku zarazi od 10-15 kontakata. Radi toga je potrebno nastaviti govoriti o tuberkulozi te posumnjati i na ovu bakteriju kao uzročniku bolesti.

dr. sc. Ljljana Žmak, dr. med.

dr. sc. Mihaela Obrovac, dipl. ing.

prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr