x
x

Orofacijalne ozljede kod košarkaša

  17.03.2015.

Prema podatcima iz literature orofacijalne ozljede su česte, ali relativno minorne. Svjetska stomatološka federacije (World Dental Federation) navela je košarku kao sport srednjeg rizika za nastajanje orofacijalnih ozljeda.

Orofacijalne ozljede kod košarkaša
Najčešće ozljede bile su laceracije i kontuzije mekih tkiva (97,5%), a zatim i ozljede zubiju (2,5%). 59,8% laceracija mekih tkiva dogodilo se tijekom treninga (12,6% kod amatera, a 87,4% kod profesionalaca), dok se 40,2% ozljeda dogodilo tijekom igre.

Ozljede su česte tijekom  sportskih aktivnosti, a dio takvih ozljeda jesu one stomatognatskog sustava. Prema podatcima iz literature orofacijalne ozljede su česte, ali relativno minorne. Svjetska stomatološka federacije (World Dental Federation) navela je košarku kao sport srednjeg rizika za nastajanje orofacijalnih ozljeda. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti incidenciju, tip i ozbiljnost orofacijalnih ozljeda tijekom košarke i učestalost uporabe štitnika za zube.

Ispitanici su bili 195 sportaša koji su aktivni u košarci, 60 amatera i 135 profesionalaca. Dokumentirano je ukupno 2265 ozljeda stomatognatskog sustava. 200 (8,8%) ozljeda zabilježeno je kod amatera, a 2065 (91,2%) kod profesionalaca. Najčešće ozljede bile su laceracije i kontuzije mekih tkiva (97,5%), a zatim i ozljede zubiju (2,5%). 59,8% laceracija mekih tkiva dogodilo se tijekom treninga (12,6% kod amatera, a 87,4% kod profesionalaca), dok se 40,2% ozljeda dogodilo tijekom igre (2,5% amateri, 97,5% profesionalci). Od ukupno 57 dentalnih ozljeda zabilježenih tijekom sportaške karijere, 78,9% činile su ozljede profesionalaca, a 21,1% amatera. Od ukupnog broja ispitanika, samo je 1% učestalo koristilo štitnike za zube tijekom treninga i igre, dok 93,3% nikada nije ni pokušalo nositi štitnike. Tako nizak postotak uporabe štitnika za zube kod košarkaša odraz je niske svjesnosti i edukacije igrača i trenera, kao i nedovoljne uloge doktora dentalne medicine u edukaciji.

Orofacijalne ozljede tijekom košarke nisu ozbiljne (80% laceracije) te stoga ne potiču na uporabu zaštitnih sredstava, iako bi njihova uporaba u potpunosti smanjila mogućnost od ovakvog tipa ozljeda. 

Davor Seifert, Nikolina Lešić, Zvonimir Šostar