x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  12.05.2023.

Tečaj – Hitna stanja u psihijatriji

Mjesto: u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče
Organizator: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za psihijatriju Vrapče i Hrvatsko psihijatrijsko društvo

U petak, 12. svibnja 2023. godine u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče održat će se poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja 1. kategorije pod nazivom „Hitna stanja u psihijatriji“.

Tečaj je namijenjen specijalistima i specijalizantima psihijatrije, specijalistima i specijalizantima hitne medicine, liječnicima obiteljske medicine te ostalim stručnjacima koji sudjeluju u problematici rješavanja hitnih stanja u psihijatriji

Organizatori tečaja su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za psihijatriju Vrapče i Hrvatsko psihijatrijsko društvo.

OVDJE možete preuzeti pozivno pismo, kao i cjelokupan program navedenog tečaja.

Podaci ukazuju na veliki broj hitnih psihijatrijskih stanja u svakodnevnom radu, koja se ne javljaju samo u kontekstu hitnih psihijatrijskih ambulanti, nego i općih hitnih ambulanti te ordinacija liječnika obiteljske medicine, a dio njih ostaje neprepoznat čime se produljuje vrijeme do pružanja optimalne medicinske skrbi i time povećava vjerojatnost negativnog ishoda kao i opterećenje medicinskog sustava. Kako ovakvim stanjima bivaju, osim psihijatra, izloženi i liječnici hitnih medicinskih službi, liječnici obiteljske medicine, ali i drugi specijalisti te suradne struke, tema hitnih psihijatrijskih stanja predstavlja problematiku koja je u fokusu brojnih stručnjaka i dionika pružanja zdravstvene skrbi. Iako može postojati percepcija o relativno malom broju stanja koja bismo mogli smatrati psihijatrijskim hitnim stanjima te relativno nepromjenjivim protokolima za njihovo zbrinjavanje, istina je da se hitna stanja u psihijatriji mogu javiti u kontekstu svih psihijatrijskih dijagnoza, biti nejasno diferencirana od određenih tjelesnih bolesti, javljati se na spektru do ozbiljno životno ugrožavajućih pa čak i mijenjati se vremenom (npr. hitna stanja vezana uz do tada nepoznate psihoaktivne tvari), kao i to da se protokoli za njihovo zbrinjavanje mijenjaju u skladu s novim dokazima o učinkovitosti intervencija. Sve to navodi na potrebu redovitog praćenja i edukacije iz područja hitnih psihijatrijskih stanja. Cilj tečaja je upoznati polaznike sa specifičnostima hitnih stanja u psihijatriji, odnosno upoznati ih s načinima procjene, dijagnostičkog diferenciranja, te zbrinjavanja hitnih stanja, kao i s najnovijim spoznajama i protokolima iz tog područja. Tečaj je namijenjen specijalistima i specijalizantima psihijatrije, specijalistima i specijalizantima hitne medicine, liječnicima obiteljske medicine te ostalim stručnjacima koji sudjeluju u problematici rješavanja hitnih stanja u psihijatriji Tečaj je bodovan europskim sustavom bodova – ECTS (0.6), a Hrvatska liječnička komora će pasivnim sudionicima dodijeliti 15 bodova.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalZipantola PROTECTMaxflu