x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  21.11.2014.

Tumori probavnoga sustava: rak debeloga crijeva.

Mjesto: Preporodna dvorana palače Narodnog doma, Opatička 18

Rak kolorektuma je zločudna bolest debeloga crijeva. Po učestalosti među tumorima, rak debeloga crijeva se nalazi na drugom ili trećem mjestu. Ispred raka debeloga crijeva je po učestalosti u muškaraca rak pluća ili rak prostate (ovisno o promatranoj zemlji), a u žena je rak dojke. Ako se promatraju statistički podaci o smrtnosti, a koji nam indirektno govore o lječivosti pojedinih vrsta tumora, rak debeloga crijeva je po učestalosti smrtnosti na drugome mjestu među tumorima, odnosno, cca 50% bolesnika s otkrivenim rakom debeloga crijeva umire od svoje bolesti. Ti podaci govore da je rak debeloga crijeva razmjerno česti rak među onkološkim bolesnicima. Također, dio bolesnika s rakom debeloga crijeva se neće uspjeti izliječiti.

Strategija liječenja raka debeloga crijeva ovisi o više parametara, koji se dinamički mijenjaju u ovisnosti o novijim spoznajama o patogenezi nastanka raka kao i na temelju odgovarajući kliničkih studija. Novije spoznaje upućuju da kada je god moguće, liječenje se treba bazirati i na molekularno-biološkim karakteristikama bolesnika i njihovih tumora. Govori se tada o tzv. individualiziranom pristupu (personalizirana onkologija). Takvim se pristupom može postići racionalizacija liječenja, odnosno da liječenje bude kvalitetnije, djelotvornije i s manje nuspojava.

Kako se radi o jednoj dinamičnoj situaciji, cilj je navedenog simpozija dati presjek aktualnih istraživanja, spoznaja, preporuka i metoda liječenja u raka debeloga crijeva.  

Za više informacija: prof. dr. sc. Antonio Juretić, ajuretic@kbc-zagreb.hr.

Srdačno Vas pozdravljamo, zahvaljujemo na suradnji i očekujemo Vaš dolazak

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoBisolexGastal