x
x

Savjetovanje pri odabiru probiotika

  Martina Prusac, mag. pharm.

  04.06.2018.

Odabir probiotika za pacijenta čini se kao vrlo jednostavan zadatak za svakog ljekarnika. Međutim, u novije vrijeme odabrati pravi probiotik za pacijentovo stanje postaje sve složeniji postupak s kojim se ljekarnici svakodnevno susreću. Dostupnost informacija pacijentima dovela je do sve većeg njihovog uključivanja u liječenje njihovih bolesti, ali često nisu dovoljno educirani za interpretaciju dostupnih im informacija te stručni savjet i preporuku očekuju upravo od ljekarnika.

Savjetovanje pri odabiru probiotika

Brojna nova istraživanja o probioticima, otkrivanje uloge točno određenog soja u točno određenim stanjima, saznanja u kojim dozama i koliko dugo je potrebno primjenjivati probiotike za ostvarivanje zdravstvenih učinaka brojne su nove informacije koje se pokušavaju primjenjivati u praksi i oblikovati u klinički korisne preporuke. Ipak, postoje određene nepoznanice koje su predmet daljnjih istraživanja. S druge strane, veliki broj različitih dodataka prehrani na tržištu koji sadrže veliki broj različitih probiotika s različitim karakteristikama otežava naizgled jednostavni postupak odabira probiotika. Sve to otežava konačni odabir i preporuku probiotika pacijentu.

Upitnik za savjetovanje prilikom odabira probiotika predstavlja alat za provođenje strukturiranog razgovora s pacijentom s ciljem dobivanja svih relevantnih informacija na osnovu kojih se preporučuje prikladan probiotik za pacijentovo stanje.

Ideja je kroz ovu ekspertnu grupu ljekarnika, liječnika obiteljske medicine, nutricionista, i specijalista gastroenterologa kreirati upitnik, alat koji sadrži strukturirani razgovor s pacijentom koji bi se provodio prilikom svakog procesa preporuke probiotika. Želja nam je da upitnik bude jednostavan i strukturiran kako bi se kroz kratko vrijeme (nekoliko minuta) mogao primjenjivati za recepturom.

Prijedlog upitnika

OSNOVNI PODACI:

dob, spol, visina, težina, BMI, trudnoća, dojenje

UZIMANJE ANAMNEZE:

RAZLOG SAVJETOVANJA:

KONTRAINDIKACIJE: imunokompromitiranost (transplantacija, upotreba imunosupresiva, AIDS, karcinom, kemoterapija), pankreatitis, centralni venski kateter)

DODATNA PITANJA: *Priručnik za samoliječenje, dodatna literatura

KOMORBIDITETI:

TERAPIJA:

 Lijekovi (naziv,doza, interval doziranja, način uzimanja, dodatno), OTC, Dodaci prehrani

 Probiotici (Jesu li se već primjenjivali, u koju svvrhu, koji soj, u kojoj dozi, koliko dugo)

Alergije na lijekove

Nuspojave

*lijekovi koji utječu na mikrobiom (prilog)

ŽIVOTNE NAVIKE: prehrana, tjelesna aktivnost, pušenje, alkohol

ODABIR TERAPIJE:

POTENCIJALNI PROBIOTIK:

PREPORUČENA TERAPIJA/PROBIOTIK: (naziv, doza, interval doziranja, duljina trajanja primjene, dodatne napomene, čuvanje)

PROBIOTIK PREPORUČIO: (liječnik, ljekarnik, pacijent)

DODATNA PITANJA PACIJENTA:

 

FOLLOW UP

NAPOMENA

 

Kreiranje upitnika kao pomoć u svakodnevnom radu

Neki od elemenata upitnika

RAZLOG SAVJETOVANJA - to je obično povod zbog kojeg se razmišlja o preporuci probiotika (npr. Izdavanje antibiotika, pacijent se prezentira s dijarejom, pacijent planira putnu ljekarnu, osoba s atopijskim dermatitisom, pacijentica s rekurentim vaginalnim infekcijama i sl.).

KONTRAINDIKACIJE – provjeriti radi li se o imunokompromitiranim pacijentima (pacijenti na th. imunosupresivima, kemoterapiji), prisutnost centralnog venskog katetera i sl. – prisutnost kontraindikacija jasno govori protiv rutinske preporuke probiotika u ovom trenutku.

DODATNA PITANJA – služe za trijažu u smislu procjenu radi li se doista o tom stanju koje pacijent opisuje, a ako da, je li u ovom trenutku to stanje prikladno za samoliječenje.

KOMORBIDITETI – ukoliko pacijent ima više od jednog stanja za koje se mogu koristit probiotici npr. IBS i atopijski dermatitis pokušat će se odabrati probiotik koji bi bio koristan za oba stanja – trenutno teorijsko razmišljanje

TERAPIJA – dodatno potvrditi da pacijent ne prima imunosupresive, detaljnije uzeti medikacijsku povijest o primjeni probiotika s ciljem utvrđivanja je li nešto bilo učinkovito, a ako nije je li se primjenjivao prikladan probiotik u prikladnoj dozi i duljini primjene.

ŽIVOTNE NAVIKE – dopuniti o životnim navikama kako bi se utvrdila potreba za edukacijom o nefarmakološkim mjerama.

ODABIR TERAPIJE:

POTENCIJALNI PROBIOTIK: prikladan soj za navedeno stanje.

PREPORUČENA TERAPIJA/PROBIOTIK: vrlo često probiotici nisu prvi izbor kod nekih stanja nego se prreporučuju kao adjuvantna terapija stoga je korisno dati preporuku za prvi izbor, a dodatno ukoliko je prikladno preporučiti probiotik – soj, doza, duljina primjene.

PROBIOTIK PREPORUČIO: cilj je utvrditi sliku od koga dominantno dolaze preporuke te prostor za dodatnu edukaciju i suradnju različitih zdravstvenih djelatnika.