x
x

Liječenje boli uzrokovane osteoartritisom koljena - prikaz bolesnika

  Darija Venžera Azenić, dr. med. specijalist anesteziolog

  18.05.2017.

Liječenje boli uzrokovane osteoartritisom koljena radiofrekventnom (Rf) neurotomijom genikularnih živaca

Liječenje boli uzrokovane osteoartritisom koljena - prikaz bolesnika

Radiofrekventna neurotomija genikularnih živaca je sigurna i učinkovita dodatna metoda za liječenje boli uzrokovane osteoartritisom koljena koja dovodi do poboljšanja pokretljivosti pacijenata, a time i povećanja kvalitete života.

Uvod

Osteoartritis koljena jedan je od najčešćih uzroka boli u starijoj populaciji. Radi visoke životne dobi i brojnih pratećih bolesti operacijski zahvat je često visokorizičan. Ponekad bol zaostaje i nakon ugradnje proteze koljena te je glavni razlog revizijskih operacija unatoč dobrom položaju osteosintetskog materijala. Radiofrekventna (RF) neurotomija genikularnih živaca je učinkovita i sigurna dodatna metoda liječenja boli u koljenu.

Pacijent, 82. god, dolazi na pregled na Zavod za liječenje boli radi bolova u oba koljena. Liječi se radi povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti. Prije 15 godina mu je ugrađen mehanički aortni zalistak i od tada je na terapiji varfarinom. Učinjen je RTG oba koljena koji potvrđuje dijagnozu osteoartritisa III. stupnja oba koljena. Pregledan je po ortopedu koji, s obzirom na brojne komorbiditete i visoku životnu dob, ne indicira operacijski zahvat. Pacijentu je intraartikularno aplicirao 5 ml 2% lidokaina i 40 mg metilprednizolona, no bez značajnijeg učinka na smanjenje boli.

Od analgetika unazad više godina uzima meloksikam 15 mg dnevno te tramadol/paracetamol 37,5/325 mg po potrebi. U više je navrata proveo fizikalnu terapiju, s tek kratkotrajnim učinkom, a sada više nije niti u mogućnosti svakodnevno dolaziti na terapije.

Pri našem pregledu intenzitet boli u koljenu pri kretanju je na NRS ljestvici 8-9. S obzirom na slab analgetski učinak dosadašnje terapije preporučena je konverzija meloksikama u celekoksib uz češće kontrole INR-a za vrijeme promjene terapije. Pacijent je obaviješten o rizicima navedene kombinacije lijekova te je dobio jasnu uputu da se odmah javi u bolnicu ukoliko primijeti bilo kakve znakove krvarenja. Također je uključen retard preparat tramadola u redovitim vremenskim razmacima, uz nastavak primjene tramadola/paracetamola po potrebi.

Na kontrolnom pregledu mjesec dana kasnije pacijent navodi da su bolovi manji. Redovito uzima ranije preporučenu terapiju i intenzitet boli na NRS ljestvici je sada 6-7. Budući da je kod pacijenta prisutan povećani kardiovaskularni rizik koji smo pratili cijelo vrijeme liječenja te da se kod pacijenta i dalje radi o visokom intenzitetu boli pri kretanju, preporučena mu je radiofrekventna neurotomija genikularnih živaca na koju pristaje. Tri dana prije predviđene intervencije isključen je varfarin. Jedan sat prije intervencije primio je 1 g amoksicilina/klavulanske kiseline radi prevencije infektivnog endokarditisa. Nakon pozitivnog dijagnostičkog bloka učinjena je neurotomija genikularnih živaca desnog koljena.

Na kontrolnom pregledu 20 dana nakon intervencije intenzitet boli na NRS ljestvici je 4. Pacijent navodi da je puno pokretljiviji te je dogovoreno učiniti intervenciju i na lijevom koljenu.