x
x

Proteini lupine sve češći uzrok alergijskih reakcija

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  01.09.2014.

Sve je više literaturnih podataka o alergijskim reakcijama, uključujući i anafilaksiju, na lupinu (vučji bob ili vučiku), biljku iz porodice leguminoza ili grahorica, koja se sve intenzivnije koristi u prehrambenoj industriji, i to u obliku brašna, proteinskih izolata i koncentrata, kao dodatak ili zamjena za pšenično i sojino brašno.

Proteini lupine sve češći uzrok alergijskih reakcija

Uvod

I u djece i u odraslih sebzibilizacija na lupinu češća je u onih s alergijom na kikiriki (17,1%, odnosno 14,6%) te onih s atopijskom dijatezom (2,5%, odnosno 3,7%).

U Europi se ova biljka tradicionalno uzgajala za prehranu životinja, no posljednjih se godina sve intenzivnije koristi u prehrambenoj industriji ljudi, posebno kao brašno od lupine, koje je zamjena za pšenično brašno u rastućoj industriji bezglutenskih proizvoda. Isto tako, lupina se koristi kao dodatak pšeničnom brašnu u proizvodnji kruha, krušnih mrvica, peciva, tijesta za pizzu, dječje hrane i sl. Zbog svojih izvrsnih emulgirajućih svojstava, krupnije mljevena lupina dodaje se proizvodima od mesa kao što su kobasice. Upravo sve veća upotreba lupine razlog je sve češćih slučajeva alergijskih reakcija na njene proteine. Glavni alergeni proteini lupine nisu u potpunosti karakterizirani, ali zna se da uključuju α- i β-konglutin te u manjoj mjeri γ- i δ-konglutin.

I u djece i u odraslih sebzibilizacija na lupinu češća je u onih s alergijom na kikiriki (17,1%, odnosno 14,6%) te onih s atopijskom dijatezom (2,5%, odnosno 3,7%). Isto tako, moguća je i ukrižena alergijska reakcija s drugim grahoricama. No alergija na lupinu može se i po prvi puta javiti u odrasloj dobi u osoba bez atopije ili preosjetljivosti na grahorice. 

Teške alergijske reakcije na lupinu

U literaturi je 1994. god. opisan prvi slučaj anafilaksije na lupinu, a u zadnje vrijeme broj sličnih izvješća se povećao. Samo neki od objavljenih prikaza slučajeva teških sistemskih ili anafilaktičkih reakcija na lupinu jesu:

  • Prikaz anafilaktičke reakcije u 45-godišnje žene s alergijom na polen nakon ingestije kolutića luka u restoranu, koji su bili pripremljeni s brašnom koje je sadržavalo lupinu.
  • Prikaz anafilaktičke reakcije u 23-godišnje bolesnice s celijakijom koja se razvila nakon ingestije bezglutenske tjestenine .
  • Prikaz 4 slučaja teških sistemskih alergijskih reakcija u odraslih osoba sa i bez atopijske dijateze koje su konzumirale pekarske proizvode bazirane na pšenici (quiche, kolač, pecivo, bezglutenska tjestenina i dr.).

Obaveza označavanja alergena lupine u Europskoj Uniji

Lupina je u Europskoj Uniji uvrštena među 14 alergena na regulatornoj listi te je stoga njenu prisutnost potrebno navesti na deklaraciji svakog prehrambenog proizvoda.

Lupina je u Europskoj Uniji uvrštena među 14 alergena na regulatornoj listi te je stoga njenu prisutnost potrebno navesti na deklaraciji svakog prehrambenog proizvoda. Štoviše, nakon 31. prosinca 2014. god. na snagu stupa nova regulativa o obilježavanju hrane, prema kojoj će se na proizvodima još jasnije i detaljnije obilježavati najvažniji alergeni. Glavne izmjene će biti:

  • Bilo koji od 14 alergena koji se nalazi na regulatornoj listi bit će naglašen na naljepnici proizvoda, bilo da se koristi kao sastojak tog proizvoda ili da se radi o prepakiranoj hrani (npr. riža i dr.).
  • Informacije o alergenom sastojku bit će smještene na jednom mjestu na deklaraciji, a više neće biti dozvoljene izdvojene izjave o mogućim alergenima.
  • Trenutno se za suhu hranu u rinfuzi, koja se prodaje bez ambalaže, npr. u supermarketima, ne moraju deklarirati alergeni. No, od 31. prosinca 2014. i za ovu vrstu hrane bit će potrebno deklarirati bilo koji od 14 alergena.

Na regulatornoj listi Europske agencije za sigurnost hrane (eng. European Food Safety Authority - EFSA) nalazi se ovih 14 alergena:

  • jaja
  • mlijeko
  • rakovi (npr. kraba, jastog, slatkovodni rak, kozica, škamp)
  • mekušci (npr. dagnje, kamenice, lignje)
  • kikiriki
  • orašasti plodovi (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pecan orasi, brazilski orasi, pistacije, makadamija orasi)
  • sjemenke sezama
  • žitarice koje sadrže gluten (pšenica [kao što su spelta i kamut], raž, ječam, zob ili njihovi hibridni sojevi)
  • soja
  • celer
  • goruščica
  • lupina
  • sumporni dioksid i sulfiti (u koncentraciji većoj od 10 dijelova na milijun)

Zaključak

Osim atopičara i onih koji imaju preosjetljivost na kikiriki i grahorice, treba misliti i na bolesnike s celijakijom ili necelijakičnom preosjetljivošću na gluten jer oni možda češće od ostalih konzumiraju lupinu u bezglutenskim proizvodima.

S obzirom na rastuću upotrebu lupine u prehrambenoj industriji raste i rizik od senzibilizacije na proteine lupine. U odnosu na ostale alergije na hranu, alergijske reakcije na lupinu ipak nisu toliko česte. No, važno je da su ih liječnici svjesni, jer mogu biti ozbiljne.

U kontekstu konzumacije lupine, treba osim atopičara i onih koji imaju preosjetljivost na kikiriki i grahorice misliti i na bolesnike s celijakijom ili necelijakičnom preosjetljivošću na gluten jer oni možda češće od ostalih konzumiraju lupinu u bezglutenskim proizvodima. Stručnjaci savjetuju u slučajevima idiopatske alergije na hranu, a posebno anafilaksije, isključiti senzibilizaciju na alergene lupine. Isto tako, neki smatraju da senzibilizaciju na lupinu treba aktivno tražiti ubodnim (eng. prick) testom u svakog bolesnika s alergijom na kikiriki.

Sve bolesnike, a posebno one s alergijom na kikiriki ili grahorice te atopičare svakako treba educirati o lupini i upozoriti na povećani rizik od moguće alergijske reakcije te im savjetovati pažljivo čitanje deklaracija na proizvodima.

Literatura

  1. Sanz ML, de Las Marinas MD, Fernández J, Gamboa PM. Lupin allergy: a hidden killer in the home. Clin Exp Allergy. 2010;8:1461–6.
  2. http://www.hah.hr/pdf/alergije_brosura.pdf
  3. Hefl e SL, Lemanske RF, Bush RK. Adverse reaction to lupine-fortified pasta. J Allergy Clin Immunol. 1994;94 :167-72.
  4. Moneret-Vautrin DA, Kanny G, Morisset M, Rance F, Fardeau MF, Beaudouin E. Severe food anaphylaxis: 107 cases registered in 2002 by the Allergy Vigilance Network. Allerg Immunol. 2004;36:46-51.
  5. Rojas-Hijazo B, Garces MM, Caballero ML, Alloza P, Moneo I. Unsuspected lupine allergens hidden in foods. Int Arch Allergy Immunol. 2006;141:47-50.
  6. Prieto A, Razzak E, Lindo DP, Alvarez-Perea A, Rueda M, Baeza ML. Recurrent anaphylaxis due to lupin flour: primary sensitization through inhalation. J Investig Allergol Clin Immunol. 2010;20:76-79.
  7. Rotiroti G, Skypala I, Senna G, Passalacqua G. Anaphylaxis due to lupine flour in a celiac patient. J Investig Allergol Clin Immunol. 2007;17:204-205.
  8. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:EN:PDF
  9. de Jong NW, van Maaren MS, Vlieg-Boersta BJ, Dubois AE, de Groot H, Gerth van Wijk R. Sensitization to lupine flour: is it clinically relevant? Clin Exp Allergy. 2010;40:1571-7.
  10. Bansal AS1, Sanghvi MM, Bansal RA, Hayman GR.Variably severe systemic allergic reactions after consuming foods with unlabelled lupin flour: a case series.J Med Case Rep. 2014;8:55.
  11. Gayraud J, Mairesse M, Fontaine JF, Thillay A, Leduc V, Rancé F, Parisot L, Moneret-Vautrin DA. The prevalence of sensitization to lupin flour in France and Belgium: a prospective study in 5,366 patients, by the Allergy Vigilance Network.Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2009;41:17-22.