x
x

Izazovi rada u ordinaciji obiteljske medicine

  Gordana Arambašić, dr. med., spec. obiteljske medicine

  14.01.2014.

Rad liječnika specijaliste obiteljske medicine u današnje vrijeme oblikovan je i označen s mnogo posebnosti i različitosti u odnosu na rad u obiteljskoj medicini ranijih godina.

Izazovi rada u ordinaciji obiteljske medicine

Na rad specijaliste obiteljske medicine danas utječe mnogo faktora: od Ministarstva zdravlja, HZZO-a, lokalne zajednice, i na kraju pacijenata te smo u takvoj situaciji (kao razina primarne zdravstvene zaštite) prisiljeni organizirati svoj rad na što bolji, funkcionalniji i učinkovitiji način.

Moja ambulanta obiteljske medicine nalazi se u gradu Koprivnici, središtu Koprivničko-križevačka županije, u prostorima Doma zdravlja gdje djelujem kao koncesionar u Ugovoru s HZZO-om. Broj upisanih pacijenata je blizu maksimalnog (po zadnjem izvještaju 2120), sa specifičnom raspodjelom populacije: brojna starija populacija (oko 700 pacijenata starijih od 65 godina) te brojna dječja populacija (oko 800 djece u dobi od 7-18 godina). Već po navedenim podacima može se zaključiti da je veliki dio upisanih pacijenata iz skupina tzv. čestih posjetitelja (stariji zbog komorbiditeta i ostalih razloga,a mladi zbog sezonskih bolesti i specifičnosti svoje dobi).

Slijedom navedenih podataka, kao što se može zaključiti, rad u mojoj ordinaciji vrlo je dinamičan, zahtjevan te traži veliki angažman.

Kada sam prije 7 godina preuzela ordinaciju od kolege koji je otišao u mirovinu odlučila sam potpuno reorganizirati rad u ordinaciji.

Organizacija dolazaka pacijenata

Na kraju svakog radnog dana (zadnjih sat vremena rada), dostupna sam za telefonske konzultacije svojim pacijentima.

Odlučila sam naručivati samo radnoaktivne pacijente, i to maksimalno 10 dnevno. Ostali pacijenti dolaze, ostavljaju knjižice te budu pozivani redoslijedom dolazaka.

Naravno, medicinska sestra radi trijažu pacijenata: akutno bolesni pacijenti, pacijenti za previjanje rana, intramuskularnu terapiju, inhalatornu terapiju ne čekaju na red nego se direktno javljaju medicinskoj sestri i obavljaju usluge.

Na kraju svakog radnog dana (zadnjih sat vremena rada), dostupna sam za telefonske konzultacije svojim pacijentima.

Ovakav način rada se godinama pokazao kao najbolji, iako naravno dosta ovisi o sposobnosti i radišnosti medicinske sestre koja je u radu ordinacije obiteljske medicine neizmjerno važan dio tima.

Naručivanje kronične terapije

S mladim i informatički naprednim pacijentima komuniciram putem e-maila, vezano uz lijekove te dijagnostičke i terapijske postupke.

Tijekom godina sam stvarno uspješno razvila suradnju s pacijentima vezano uz propisivanje lijekova koji se uzimaju duže vrijeme. Tijekom cijelog radnog vremena pacijenti mogu nazvati medicinsku sestru i naručiti lijekove koje onda propisuje liječnik i šalje putem e-recepta u ljekarne.

Obzirom da moja ordinacija posjeduje svoju web stranicu, s mladim i informatički naprednim pacijentima komuniciram putem e-maila, vezano uz lijekove te dijagnostičke i terapijske postupke.

Time se maksimalno štedi vrijeme liječnika i pacijenta vezano uz propisivanje lijekova.

Dijagnostičko-terapijski postupci u ambulanti

U ambulanti postoji EKG uređaj, spirometar, uređaj za 24h mjerenje arterijskog tlaka, ultrazvučni inhalator, glukometar, oto-rino-laringoskop,TENS uređaj, pulsni oksimetar, uređaj za brzo mjerenje CRP-a.

Obzirom na veliki broj upisanih pacijenata i na trend u obiteljskoj medicini koji od liječnika zahtijeva sve veću educiranost i kompetencije, nabavila sam dijagnostičko-terapijske uređaje koji meni i mojim pacijentima omogućuju što bržu dijagnozu i adekvatnu brzu terapiju.

U ambulanti postoji EKG uređaj, spirometar, uređaj za 24h mjerenje arterijskog tlaka, ultrazvučni inhalator, glukometar, oto-rino-laringoskop,TENS uređaj, pulsni oksimetar, uređaj za brzo mjerenje CRP-a zajedno sa svom ostalom osnovnom opremom.

Samostalno uzimam uzorke briseva nosa i ždrijela, te ih šaljem u mikrobiološki laboratorij, povremeno vadimo krv za laboratorijsku analizu u ambulanti.

Svi ti dodatni postupci, po mom mišljenju, u velikoj mjeri pomažu prilikom donošenja dijagnoze, određivanja terapije i štede vrijeme pacijentu i liječniku. Naravno da, slijedom navedenog, pada broj upućivanja na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite (i na dijagnostiku i na konzilijarne preglede), što je cilj modernog shvaćanja rada obiteljske medicine.

Suradnja s kolegama na sekundarnoj razini zdravstvene zaštite

Suradnja s kolegama u našoj bolnici je izvrsna, direktna i ozbiljna. Kolege su korektne i poštuju dobro odrađen posao na razini obiteljske medicine, vole direktnu komunikaciju i spremni su pomoći ako postoje neke prepreke administrativne prirode (liste čekanja..) ili socio-ekonomske prirode.

Suradnja s patronažom i kućnom njegom

Obzirom na veliki broj pacijenata starije životne dobi, često komuniciram s patronažnom službom u vezi nadzora pojedinih pacijenata s kroničnim bolestima (hipertenzija, dijabetes).

Služba kućne njege dobro je organizirana, reagira odmah na naš poziv i svoj dio posla odrađuje korektno, uz stalni nadzor patronažne službe.

Odlasci u kućne posjete također su dio svakodnevnog rada u obiteljskoj medicine, bilo da su indicirani od strane pacijenta ili liječnika.

Ostali faktori koji određuju rad u ordinaciji obiteljske medicine

Obiteljska medicina gleda pacijenta cijelog, kao fizičko, duhovno i socijalno biće.

Uz sve navedene, postoji niz drugih faktora i okolnosti koji određuju naš rad u ordinaciji obiteljske medicine.

Stalni nadzor nad našim propisivanjem lijekova, stopama bolovanja, propisivanjem ortopedskih pomagala, indiciranjem kućnih njega, indeksi kvalitete našeg rada, kontrole od strane HZZO-a, teškoće pronalaska zamjena (nedostatak liječnika) - sve je to niz faktora koji naš rad čine vrlo specifičnim, teškim i jako zahtjevnim

Svaki od nas koji se bavimo obiteljskom medicinom ima svoju populaciju pacijenata koja je po nečemu posebna,radimo u različitim uvjetima, u različitim krajevima, različitih smo osobnosti i naše organizacije rada se sigurno razlikuju.

Ipak, ako razgovarate sa kolegama koji ovaj naš posao rade dugo vremena, svi će odgovoriti da nikad ne bi mijenjali posao koji rade i da je obiteljska medicina kraljica medicine, jedina grana medicine koja gleda pacijenta cijelog, kao fizičko, duhovno i socijalno biće.

Dr.med.Gordana Arambašić, spec.obiteljske medicine

Koprivnica

VEZANI SADRŽAJ > <