x
x

Intolerancija laktoze

  Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing.

  22.06.2011.

Intolerancija laktoze označava nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze. Mliječni šećer ili laktoza je, u najvećoj količini prisutna u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima poput sira, mliječnih deserata i jogurta. Jogurti i ostali fermentirani mliječni proizvodi sadrže najmanje laktoze, točnije, prisutna je u tragovima, jer je tijekom fermantacije prerađuju bakterije mliječnog vrenja.

Intolerancija laktoze
Stupanj intolerancije na laktozu je individualan i najčešće nije nužno potpuno izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane. Uz neke modifikacije u prehrani, organizmu treba osigurati prijeko potreban kalcij.

Intolerancija laktoze očituje se nadutošću, grčevima, učestalim vjetrovima i proljevom ubrzo nakon konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze koji je potreban za razgradnju laktoze. Aktivnost laktaze obično se počinje prirodno smanjivati u dobi oko 2 godine, ali se simptomi intolerancije laktoze javljaju kasnije, oko šeste godine ili tek u odrasloj dobi.

Učestalost ovog poremećaja značajno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. Genetski promatrano većina Europljana, sjevernoameričkih bijelaca, te bijelaca iz Australije i Novog Zelanda, ima dovoljnu količinu laktaze, ali se ipak kod njih 5% do 15% pojavi deficit tog enzima. Od nedostatka laktaze pate i azijski narodi, posebno iz Japana, Kine, Koreje i Mongolije te Oceanije i pojedinih dijelova Afrike. U Europi, intolerancija laktoze pogađa od 5 - 12 % bijele populacije, dok se među određenim etničkim skupinama javlja u razmjerima i do 50 - 80%. Također, intolerancija laktoze je češća u Aziji, Africi, među Indijancima i stanovnicima Mediterana nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe. Gotovo 100 % Azijata ne podnosi laktozu, a učestalost intolerancije laktoze u Skandinaviji je manja od 5 %.

Stupanj intolerancije na laktozu je individualan i najčešće nije nužno potpuno izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane. I ako patite od intolerancije laktoze, uz neke modifikacije u prehrani, organizmu možete osigurati prijeko potreban kalcij.

Laktoza intoleranciju treba potvrditi

Djevojke koje si same dijagnosticiraju laktoza intoleranciju unose manje kalcija i imaju slabije kosti od svojih vršnjakinja, donosi studija objavljenja u časopisu Pediatrics.

U studiji u kojoj je sudjelovalo 250 mladih djevojaka dobi 11-13 godina je samo kod 38 % ispitanica koje su smatrale da ne mogu probaviti mliječni šećer stvarno ustanovljena laktoza intolerancija točnim dijagnostičkim testom tj. mjerenjem količine vodika u izdahu (postoje i drugi testovi). Ove su djevojke unosile 200 mg kalcija manje od svojih vršnjakinja što se odrazilo na kvalitetu njihovih kostiju.

Za ovako mlade djevojke svakako nije dobro bez opravdanog razloga iz prehrane izbaciti cijelu jednu skupinu namirnica jer to kasnije može rezultirati povećanim rizikom od osteoporoze.

Savjeti za pacijente

• Konzumirajte male količine mlijeka zajedno s obrocima jer se mlijeko bolje podnosi s drugom hranom
• Mliječni proizvodi poput sireva ili jogurta sadrže manje količine laktoze pa se i lakše podnose
• Na hrvatskom tržištu postoji kravlje mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze, a alternativu pruža i obogaćeno sojino ili rižino mlijeko
• Ukoliko ne podnosite ni najmanje količine laktoze, preporučljivo je potrebe za kalcijem namiriti iz drugih prehrambenih izvora poput sitne ribe s kostima, tamnozelenog lisnatog povrća, brokule, naranče, orašastog voća, obogaćene hrane ili putem dodataka prehrani.

Najčešće pogreške
• Ukoliko smatrate da će vam određena namirnica zasmetati, vjerojatno i hoće.
• Kao što nije dobro u potpunosti izbjegavati laktozu, nije dobro niti unijeti ogromnu količinu odjednom.
• Nisu svi fermentirani mliječni napitci bez laktoze.
• Mliječne proizvode nije poželjno konzumirati zasebno.
• Osim u mliječnim proizvodima laktoza se nalazi i u drugoj hrani, a ima je i u lijekovima.
• Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi uopće ne konzumiraju, potrebno je u prehranu uvrstiti drugu hranu bogatu kalcijem, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze, obogaćenu hranu ili dodatke prehrani.

Valja razlikovati alergiju i intoleranciju na mlijeko

Uzrok nepodnošenju mlijeka i mliječnih proizvoda može biti i alergija na mlijeko. Alergija na mlijeko značajno se razlikuje od intolerancije laktoze. Dok je intolerancija laktoze problem probavnog sustava, kod alergije na mlijeko reagira imunološki sustav koji proteine mlijeka doživljava kao neprijatelje. Zbog toga kod alergije neće pomoći konzumiranje mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze, već je nužno potpuno izbacivanje ovih namirnica iz prehrane. U tom slučaju je preporučljivo posegnuti za suplementima kalcija.

Kefir pomaže kod nepodnošenja laktoze

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji sadrži kulture mikroorganizama različite od onih u jogurtu.

Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Dietetic Association bio je odrediti poboljšava li kefir probavu laktoze u odraslih osoba koje ne podnose laktozu. Petnaest ispitanika je pored test-obroka s 20 g laktoze dobilo običan kefir i kefir s okusom maline te običan jogurt i jogurt s okusom maline.

Rezultati su pokazali da kefir poboljšava probavu i toleranciju laktoze pa se preporuča osobama s laktoza intolerancijom. Dodatna istraživanja su potrebna da bi se objasnili mehanizmi djelovanja kefira te da bi se odredilo da li različite vrste kefira dobivene različitim starter kulturama imaju sličan utjecaj na probavu laktoze.