x
x

Pandemija gripe A H1N1 09: Neka govore činjenice!

  Prim. doc. dr. sc. MLADEN SMOLJANOVIĆ

  01.09.2009.

Epidemija gripe A H1N1 09 nije posebnost u odnosu na sve uobičajene epidemije gripe. Jedina njezina posebnost je bila izražena kroz pojam 'izvansezonska'.

Pandemija gripe A H1N1 09:  Neka govore činjenice!

Možda su redoviti čitatelji ovog portala zamijetili izbjegavanje upotrebe riječi pandemija. Sad je koristim čisto iz razloga što je to službeno određeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), inače radije koristim naziv epidemija. Zašto? Pa gotovo po ničemu ova epidemija gripe nije posebnost u odnosu na sve uobičajene epidemije gripe. Jedina njezina posebnost je bila izražena kroz pojam 'izvansezonska'. Ona je izvansezonska samo za neke zemlje Svijeta na sjevernoj hemisferi gdje je bilo njezino ishodište i širenje poprimilo većeg maha poput SAD-a, Velike Britanije, dok je za čitavi ostali Svijet tipična sezonska bolest kao što je gripa uvijek bila. Običan čovjek sa strahom čita novine ili sluša vijesti jer je naprosto bombardiran zastrašujućim vijestima o strašnom povećanju broja oboljelih i umrlih te opasne 'smrtonosne' bolesti. Pri tome navode se brojni stručnjaci, institucije, autoriteti koji govore o tome kako će broj umrlih nadmašiti do sada poznati broj umrlih iz pandemija u 20. stoljeću osim one pandemije Španjolske gripe iz 1918. godine. Pri tome zaboravljaju ili zanemaruju činjenicu da je svake godine od obične sezonske gripe u svijetu umrlo između 250.000 do 500.000 bolesnika. Obično se koriste modelima iz povijesti i matematičkim modelima, a ne žele se poslužiti činjenicama iz dosadašnjeg tijeka epidemijskog procesa gripe A H1N1 09. Usporedbe s prošlošću mogu koristiti, ali uvjeti iz prošlost, pa i oni od prije svega četiri desetljeća, u odnosu na današnje uvjete nisu isti po mnogo čemu.

Stanje gripe A H1N1 09 u svijetu

Ovog puta neću Vas zamarati tablicama, grafikonima i brojnim raščlambama. Dajem Vam samo jednu malu tablicu uz ovaj tekst i poklanjam veliku tablicu u prilogu iz kojih sami možete doći do činjenica koje će Vam pomoći stvoriti svoje zaključke po stanju gripe u svijetu nakon četiri mjeseca trajanja epidemije koja je na južnoj hemisferi pri završetku, ekvatorijalnom području u rasplamsavanju, a na sjevernoj hemisferi tek predstoji njezin pravi početak. Također iz ovog materijala možete donijeti sami svoju prognozu konačnog ishoda epidemije gripe A H1N1 09.

Prognoze broja umrlih u pandemiji gripe A H1N1 09 u svijetu za sezonu 2009/2010. (pdf)

Epidemija gripe A H1N1 09

Prognoze su uvijek nezahvalne. Nepredvidivi događaji mogu sasvim kompromitirati prognozu. Tako i ova prognoza zasniva se na pretpostavci da neće doći do mutacije virusa.

Epidemija gripe A H1N1 09 u Novom Zelandu, Argentini i Čileu, koji sada ulaze završetak zime, je pri samom završetku. Njihova iskustva mogu u mnogo čemu koristiti pa tako i u pogledu prognoze ishoda epidemije gripe. Najveći uspjeh u nadzoru i suzbijanju epidemije pokazao je Novi Zeland. Stoga se njihov očekivani krajnji mortalitet od 0,5 umrlih na 100.000 stanovnika može uzeti dostižnim naročito za zemlje stupnja razvijenosti Novog Zelanda. Čile i Argentina nisu tako razvijene zemlje, ali za brojne druge zemlje u razvoju mogu biti mjerilo uspješnosti poput Čilea i manje uspješnosti poput Argentine. Za primjer se može uzeti i Australija koja je čitavo vrijeme veoma detaljno provodila registraciju pobola i smrtnosti od gripe i stalno bez skrivanja obavještavala javnost. Međutim u dijelovima Australije koji su bliži ekvatorijalnom području epidemija je još u tijeku. Premda su zamjetni tragovi slabljenja epidemijskog procesa zbog 'potrošenosti' epidemijskog potencijala, ipak treba sačekati izvjesno vrijeme za konačni zaključak. Prognoze su uvijek nezahvalne. Nepredvidivi događaji mogu sasvim kompromitirati prognozu. Tako i ova prognoza zasniva se na pretpostavci da neće doći do mutacije virusa.

Cjepivo protiv gripe

U ovu prognozu nije uključen učinak cjepiva protiv virusa gripe A H1N1 09. Ne znamo kada će doći do praktične primjene cjepiva i koliko će ga zemalja stići i moći koristiti. Zemljama južne hemisfere to cjepivo neće biti od koristi za ovu epidemiju. Novi Zeland ga sada neće posebno naručiti već ga traži u kombinaciji s drugim sojevima u zajedničkom cjepivu za narednu epidemiju sezonske gripe 2010. godine. Naravno, ako sada pravovremeno cjepivo protiv sezonske gripe i protiv gripe A H1N1 09 stigne u primjenu kod većine zemalja onda se može očekivati smrtnost od gripe manja od smrtnosti u Novom Zelandu, tj. manja od 33.000 umrlih (broj jedanaest puta veći od danas registriranih 3.000 umrlih). Svima koji znaju nešto o učinkovitosti cjepiva protiv gripe poznato je da je zaštita cjepivom relativna i da prosječno doprinosi od 70% do 80 % smanjenju pobola. Naravno, kada je smanjen pobol, smanjena je bitno i smrtnost. Do sada nije rutinski primijenjena nijedna doza cjepiva! Svi ovi rezultati postignuti su farmaceutskim mjerama (antivirusni lijekovi) i nefarmaceutskim mjerama (izolacija, dezinfekcija) na različite načine u pojedinim zemljama. Uz provedbu cijepljenja opravdano je očekivati dodatno znatno manju smrtnost nego kod obične sezonske gripe. Narod kaže: Po jutru se dan poznaje! Jutro je dobrano iza nas. Prva saznanja iz Meksika bila su saznanja iz praskozorja, a ne iz samog jutra kad sunce svane. Na temelju iskustava prvih mjesec dana gripe u Meksiku 15. svibnja iznio sam prognozu koja je zabilježena na Web portalu drHorvat br. 56 (www.drhorvat.hr ). Tadašnji broj predviđenih smrtnih ishoda sada izgleda velik premda je tada bio presmion.