x
x

Alergije u ordinaciji obiteljske medicine za vrijeme pandemije

  Renata Radman Kromar, dr. med., specijalist pulmolog

  15.12.2020.

Ponekad može biti teško razlikovati simptome alergije od simptoma COVID-19. Alergija je upalna neinfektivna bolest nosne sluznice koja se manifestira kratkim dahom popraćenim curenjem iz nosa, nadraženošću grla, crvenilom i svrbežom nosa, suhim nadražajnim kašljem i kihanjem koji nisu karakteristični za COVID-19. Također, za alergije nije karakteristična povišena tjelesna temperatura, dok se umor i bolovi u mišićima javljaju rijetko, a svi navedeni simptomi se javljaju kod oboljelih od COVID-19. Ukoliko se pojave simptomi COVID-19 kod dugogodišnjih alergičara, potrebno je isključiti upalu sinusa i bakterijsku infekciju te provesti testiranje na SARS-CoV-2.

Alergije u ordinaciji obiteljske medicine za vrijeme pandemije

1. Kako prepoznati jasne simptome alergije u doba zaraze koronavirusom (COVID-19)?

U jeku sezona alergija  ponekad može biti teško razlikovati simptome alergije od simptoma COVID-19. Međutim, alergije se najčešće javljaju u jesen i proljeće te imaju godišnju periodičnost. Alergija je upalna neinfektivna bolest nosne sluznice, a nastaje iritacijom određenog alergenog čimbenika te se manifestira kratkim dahom (otežano disanje) popraćenim curenjem iz nosa, nadraženošću grla, crvenilom i svrbežom nosa, suhim nadražajnim kašljem i kihanjem koji nisu karakteristični za COVID-19. Kod alergija nije karakteristična temperatura. Simptomi COVID-19 su povišena temperatura, kratak dah, suhi kašalj, teškoće s disanjem, grlobolja, umora, opća slabost, bolovi u mišićima te ponekad probavne smetnje, mučnina i dijareja.

2. Jesu li curenje iz nosa, začepljen nos te kihanje prisutni kod ljudi oboljelih od COVID-19?

Curenje iz nosa, kihanje te začepljen nos nisu tipični simptomi COVID-19 nego alergije.

3. Koji su najčešći simptomi infekcije koronavirusom?

Najčešći simptomi koronavirusa su: povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj, kratak dah te smetnje s disanjem, opća slabost, bolovi u mišićima, a ponekad glavobolja, grlobolja, umor i mučnina, dijareja te nekad izgubljen njuh.

4. Koji su najčešći simptomi alergije?

Najčešći simptomi alergije su: curenje iz nosa, kihanje, suho podražajno kašljucanje, začepljenost nosa, crvenilo očiju, suzenje i upaljene oči i svrbež te ponekad smetnje disanja u vidu wheezing-a, nadražaj u grlu i urtikarije.

5. Mogu li se kod alergija javiti umor, iscrpljenost te bolovi u mišićima?

Ponekad se, ali izuzetno rijetko, kod alergija mogu javiti netipični simptomi u vidu umora, iscrpljenosti te bolova u mišićima.

6. Javlja li se povišena tjelesna temperatura i kod alergija, s obzirom na to da je kod zaraženih korona virusom jedan od glavnih simptoma?

Povišena tjelesna temperatura uopće nije uobičajena za alergije i više je specifična za COVID-19. Ako dođe do superinfekcije bolesnika s alergijom nekim infektivnim agensom, onda se samo u iznimnim situacijama može javiti i febrilitet (na primjer, kod upale sinusa i uha ili grla).

7. Koja je razlika između kašlja koji se javlja kod alergija te kašlja koji se javlja kod bolesnika suspektnih na COVID-19?

Kašalj kod bolesnika s alergijom je dugotrajan, nadražujući te ima sezonsku narav. Pojavljuje se na određene alergene ili se javlja tijekom cijele godine kod cjelogodišnjih alergena, dok je kašalj kod COVID-19 češći u zimskom periodu i povezan s temperaturom, grloboljom, općom slabošću i smetnjama disanja.

8. Kako razlikovati je li peckanje u grlu simptoma alergije ili infekcije koronavirusom?

Da bismo razlikovali simptome peckanja u grlu između alergije i koronavirusa, potrebno je učiniti bris grla i nosa na COVID-19, a isto tako i bakteriološke briseve te alergološko testiranje i IgE, ukupni i specifični. Navedeno će nam pomoći u diferencijalnoj dijagnozi kao i dobra epidemiološka anamneza.

9. Što ako bolesnik dugi niz godina boluje od alergijskog rinitisa te dobije gnojni sekret iz nosa, glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu te kašalj. Treba li sumnjati na zarazu koronavirusom?

Ako je bolesnik dugogodišnji alergičar te ima simptome alergijskog rinitisa, a dobije gnojni sekret iz nosa uz glavobolju, povišenu temperaturu i kašalj, potrebno bi bilo učiniti RTG sinusa i bris nosa i grla bakteriološki, da se isključi upala sinusa. Ako su nalazi uredni, a radi se o pozitivnoj epidemiološkoj anamnezi, dolazi u obzir i uzimanje brisa na COVID-19.

10. Alergičari često imaju konjuktivitis. Kako biti siguran da je konjuktivitis izazvan alergijom, a ne zarazom koronavirusom?

Konjuktivitis je više specifičan za alergije nego za COVID-19. Međutim, u nekim izvorima iz Kine, u svakog 30. bolesnika se znao pojaviti i manje uobičajen simptom konjuktivitisa, no nikad sam za sebe već u kombinaciji s respiratornim simptomima i povišenom tjelesnom temperaturom. 

Literatura

1. PNEUMO LIVE COVID-19 Recent developments and implications on Asthma, COPD and Allergy Live, April 2020

2. Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment, March 2020

3. COVID-19 Lung Ultrasound, published by Chris Duncan on 15 March 2020