x
x

Neka vam hipertenzija bude uvijek na prvome mjestu

  24.02.2019.

Arterijska hipertenzija vodeći je uzrok pobola i smrti u svijetu što je slučaj i u Hrvatskoj. Još prije petnaest godina prema podacima istraživanja EU-UH 1 prevalencija hipertenzije u Hrvatskoj iznosila je 37% uz vrlo lošu kontrolu liječenja.

Neka vam hipertenzija bude uvijek na prvome mjestu

Jedan od najvažniji razloga prevelike prevalencije arterijske hipertenzije i kontrole je prekomjeran unos kuhinjske soli koji prema istraživanjima provedenim u Hrvatskoj iznosi i 11 grama dnevno. U novom projektu Hrvatske zaklade za znanost u koju su uključeni vodeći stručnjaci iz cijele Hrvatske i veliki broj liječnika obiteljske medicine istražit će se epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EHUH2). Riječ je o ključnom projektu vezanom uz arterijsku hipertenziju koji je u tijeku i u kojem će biti određeni prevalencija, liječenje i kontrola hipertoničara te unos kuhinjske soli i joda u slučajnom uzorku opće populacije, što je ujedno i dio Strateškoga plana za smanjivanje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Hrvatskoj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Detaljan opis projekta, ciljeve i popis uključenih stručnjaka potražite u novom Medixu.

Iz Uvodnika: Prevencija arterijske hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj

Kako bismo održali trajnu pozornost na arterijskoj hipertenziji, i u ovom broju „Medixa“ nastavljamo niz članaka posvećenih „ubojici broj 1“.

Teme članaka dotiču taj velik problem svaka sa svoje strane. Stres je davno poznat čimbenik rizika za nastanak hipertenzije i u recentnim ESC/ESH smjernicama jasno je naveden.O tom važnom aspektu piše kolega Ljubotina.

Poremećaj seksualne funkcije muškaraca, ali i žena, sve više isplivava i sve se češće počinje spominjati u kontekstu arterijske hipertenzije i ukupnoga kardiovaskularnog rizika. U Referalnom centru Ministarstva zdravstva za arterijsku hipertenziju u KBC-u Zagreb počinje djelovati specijalizirana ambulanta za hipertoničare koji imaju navedeni poremećaj, a posebno raduje što o tom važnom problemu, koji je još uvijek često tabu tema, možemo u ovom broju „Medixa“ saznati više u članku dvoje liječnika obiteljske medicine.

U zdravom tijelu, zdrav duh stara je poslovica, a njeno nepoštivanje ili zanemarivanje jedan je od začetaka velike prevalancije arterijske hipertenzije i loše kontrole liječenih hipertoničara. Dodatno su osjetljiva pitanja kada i što hipertoničar može prakticirati te što raditi sa sportašem hipertoničarom. I o tome se osnovne činjenice mogu pročitati u ovom tematskom broju.

Dobro je poznata činjenica kako hipertoničari, kao uostalom i velik dio opće populacije te drugi kronični bolesnici, više vjeruju internetu i nekim prirodnim dodacima nego lijekovima i na činjenicama utemeljenoj medicini. U kratkom osvrtu možete pročitati osnove vezane uz neke vitamine i lijekove ‒ kao poticaj da o tome više pročitate drugdje.

Gost urednik: prof. dr. sc. Bojan Jelaković, dr. med.