x
x

Prikaz slučaja: Dermatomikoze

  Ljubica Frančić Pranjković, mag. pharm., univ. mag. pharm.

  01.06.2018.

Gljivične infekcije su čest razlog zbog kojeg se pacijenti obraćaju ljekarniku. Stoga je izuzetno važno da ljekarnik poznaje simptome bolesti za koje može preporučiti odgovarajuće savjetovanje i liječenje te situacije kada treba uputiti pacijenta liječniku (npr. nejasni simptomi, zahvaćenost velike površine kože, hiperpigmentacija kože ispod nokta, izostajanja terapijskog učinka bezreceptnog lijeka, znakovi sistemske bolesti i sl.).

Prikaz slučaja: Dermatomikoze

Bezreceptni lokalni antimikotici su: klotrimazol, bifonazol, mikonazol, naftitin, amorolfin. Ne treba zaboraviti na klinički značajne interakcije između antimikotika i drugih lijekova. Tako npr. prilikom izdavanja oralnog itrakonazola na recept treba imati u vidu da je on jaki inhibitor CYP3A4 te da je kontraindicirana njegova primjena sa nizom CYP3A4 supstrata (npr. simvastatinom, lerkanidipinom).

Slučaj iz ljekarne

Gospodin dolazi u ljekarnu i traži sprej za obuću protiv neugodnog mirisa. Spominje da mu se stopala u zadnje vrijeme znoje. Koža između nožnih prstiju ga svrbi a između zadnja dva prsta je crvena i ljušti se. Što biste preporučili i savjetovali gospodinu?

Postavljanje dijagnoze

Ljekarnik dalje doznaje da gospodin ima 45 godina, ne koristi nikakve lijekove. Nije primijetio slične promjene na drugim dijelovima tijela. Automehaničar je, većinu dana provede u radnoj obući (cipele od umjetnog materijala). Simptomi traju više od mjesec dana, povremeno posjećuje bazen.

Ljekarnik nije dobio informaciju koja bi ga ograničila u preporuci bezreceptnog lijeka. Simptomi mogu upućivati na gljivičnu infekciju kože stopala (između nožnih prstiju). Predisponirajući čimbenici za gljivično oboljenje stopala mogu biti znojenje nogu u obući od umjetnog materijala koja je nepropusna za vlagu i zrak, boravak u bazenima (ali i zajednički tuševi i kabine koji su bogati stanicama kože kao potencijalnim izvorom gljivične infekcije). Neki podatci u literaturi spominju i veću prevalenciju lokalnih gljivičnih infekcija kod muškaraca te starijih od 40 g.

Preporuka

Gospodinu je preporučen bezreceptni antimikotik za lokalnu primjenu za kožu, a kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije ili prenošenje na druge osobe potrebno je što prije krenuti s liječenjem. Nakon prezentacije dostupnih bezreceptnih oblika i njihove cijene gospodin je odlučio kupiti klotrimazol kremu. Sprej za dezinfekciju obuće koji je gospodin namjeravao kupiti nije dovoljan kod gljivične infekcije stopala ali može biti dodatna mjera uz preporučeni lijek.

  • Lijek se nanosi na čistu i suhu kožu, 2x dnevno na zahvaćeno područje (i malo na okolnu kožu), obično do 4 tjedna što ovisi o težini infekcije i njezinoj proširenosti (držati se preporuka iz SPC-a bezreceptnog lijeka). Kako bi se spriječio recidiv bolesti preporuča se nastaviti s primjenom lijeka još 2 tjedna iza nestanka simptoma. Treba se javiti liječniku u slučaju pogoršanja simptoma ili nepovlačenja simptoma nakon 4 tjedna.

Savjetovanje

  • Osigurati da koža bude suha kako bi se spriječilo dalje širenje i povrat infekcije, nositi obuću od prirodnih materijala (izbjegavati umjetne i okluzivne materijale), pamučne čarape, obuća se treba potpuno osušiti između dva nošenja a ako to nije moguće treba mijenjati obuću svaki dan.
  • Pridržavanje općih mjera higijene (npr. svakodnevno mijenjati odjeću koja je u dodiru s oboljelom kožom, pranje ruku prije i nakon nanošenja lokalnog antimikotika) radi uspješnijeg liječenja, sprječavanja širenja na druge dijelove tijela i na druge ljude. Nošenje papuča na javnim mjestima (bazeni i sl.).

Informiranje

  • Gljivične infekcije stopala i noktiju na nožnim prstima su često udružene. Zbog češanja oboljele kože infekcija se može prenijeti na ruke na kojima se mogu pojaviti simptomi poput ljuskanja, crvenila i sl.
  • Ljetni mjeseci uglavnom pogoršavaju simptome gljivičnih infekcija kože.

Literatura

HALMED: Plimycol krema. Dostupno na: http://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Plimycol-10-mg-g-krema/12529/  Datum pristupa: 1. 6. 2018.

Berardi RR et al. Handbook of nonprescription drugs. An interactive approach to self-care. Am Pharm Assoc 2009; 775-790