x
x

Prikaz slučaja: prolazna cerebralna arteriopatija povezana s CMV infekcijom

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  02.08.2017.

U časopisu Child Neurology Open prikazan je slučaj 2,5-godišnje djevojčice sa naglo nastalom cerebralnom arteriopatijom, najvjerojatnije uzrokovanom citomegalovirusnom infekcijom.

Prikaz slučaja: prolazna cerebralna arteriopatija povezana s CMV infekcijom

Uvod

Prolazna cerebralna arteriopatija je unilateralna monofazična arteriopatija i često se prepoznaje u djece s arterijskim ishemijskim moždanim udarom. Tipično rezultira lentikulostrijatalnim infarktima koji nastaju kao posljedica neprogresivne unilateralne intrakranijalne ateriopatije distalne unutarnje karotidne arterije, proksimalne srednje ili prednje cerebralne arterije. Potvrdna dijagnoza prolazne cerebralne arteriopatije zahtjeva kontrolnu neuroradiološku obradu na kojoj je vidljiva stabilizacija ili oporavak arterijalne lezije, sa ili bez rezidualne stenoze.

Smatra se da prolazna cerebralna arteriopatija nastaje kao posljedica upalnog procesa u arterijskoj stijenci, a do sada prepoznati uzročnici su Varicella zoster virus (VZV) kao najčešći koji je zaslužan za oko trećinu svih arteriopatija, a potom slijede Enterovirusi, Virus humane imunodeficijencije (HIV) i Borrelia burgdorferi.

Povezanost sa citomegalovirusnom (CMV) infekcijom još do sada nije objavljena.

Prikaz slučaja

2,5-godišnja, prethodno zdrava djevojčica prezentirala se u hitnoj službi naglim nastankom lijevostrane hemiplegije i afazije uz lijevostranu glavobolju. Tijekom prethodna 2 tjedna u tri navrata je imala epizode privremene slabosti lijeve strane koje su spontano nestale u manje od sat vremena od početka. Tri dana prije ove epizode primila je cjepivo protiv japanskog encefalitisa. Značajan podatak iz anamneze je taj da je unatrag mjesec dana preboljela blagu febrilnu epizodu povezanu s prolaznim makulo-papularnim osipom i povišenim razinama aspartat aminotransferaze (85 IU/L) i alanin aminotransferaze (102 IU/L). U statusu je bila potpuno očuvane svijesti i afebrilna, bez znakova zahvaćenosti respiratornog ili gastrointestinalnog sustava. Neurološki pregled je otkrio ekspresivu afaziju, lijevostranu facioparezu i hemiparezu uz više izraženu slabost na donjem nego na gornjem ekstremitetu.

Prikaz kompjutorske tomografije mozga otkrio je difuzno edematozne promjene uz naglašene menigee u desnim fronto-parijeto-okcipitalnim lobusima te lijevom parijetalnom lobusu. Prikaz magnetske rezonancije (MR) mozga otkrio je infarkt u regiji srednje cerebralne arterije. MR angiografija je prikazala gubitak signala u proksimalnoj srednoj cerebralnoj arteriji, što bi upućivalo na okulziju. Osim toga, prikazane su bilateralne stenoze supraklinoidne unutarnje karotidne arterije i obilježja koja su podsjećala na Moyamoya bolest u desnom bazalnom gangliju, odnosno prikazana je mreža žila koja izgleda poput dima.

Opsežna dijagnostika otkrila je pleiocitozu u likvoru (45 nukleara po mm3 sa 80% limfocita i normalnom razinom glukoze i proteina) te pozitivna IgG i IgM protutijela na CMV u parnim serumima. CMV IgM je bio pozitivan i u likvoru, iako ni sam virus, niti njegova DNA, niti antigen pp65, nije detektiran reakcijom lančane polimeraze (PCR) niti u serumu niti u likvoru. PCR-om nisu detektirani najčešći uzročnici arteriopatije, HIV, VZV, HSV-1, HSV-2, enterovirus, kao niti kriptokokni antigen.

Djevojčica je liječena anticitomegalovirusnim imunoglobulinom tijekom 3 dana te ganciklovirom i prednizolonom tijekom 2 tjedna na što je došlo do postepenog smanjenja simptoma. Uvedena je dugotrajna terapija acetilsalicilnom kiselinom. Djevojčica je postigla dobar funkcionalni oporavak, a do ponovne pojave simptoma nije došlo. Kontrolna MR angiografija (roditelji su odbili klasičnu angiografiju) nakon 3 mjeseca pokazala je stabilizaciju vaskularne lezije, a nakon 6 mjeseci daljnje poboljšanje uz parcijalnu rekanalizaciju desne srednje cerebralne arterije i povećan protok u stenotičnom podrčuju unutarnje karotidne arterije. Nakon godinu dana neurološki status je bio potpuno uredan uz nepromijenjen kontrolni nalaz MR angiografije.

Zaključak

Prikazan je slučaj djevojčice sa cerebralnom arteriopatijom i dokazanom prethodnom CMV infekcijom koja je potpunom remisijom odgovorila na antiviralnu terapiju i prednizolon, što govori u prilog tome da je uzrok arteriopatije najvjerojatnije bila citomegalovirusna infekcija. Ovo je prvi takav opisan slučaj u literaturi i autori smatraju da se CMV treba uzeti u obzir prilikom dijagnostičke obrade prolazne cerebralne arteriopatije u djece.